Suursijoittajat varoittavat: Fossiilisiin polttoaineisiin investoimalla voi menettää rahansa

Ilmastonmuutos saattaa estää fossiilisia energialähteitä käyttävät voimalat. Tästä syystä uusien laitosten rakentamista pitää harkita tarkoin, sanovat 72 globaalia sijoitusyhtiötä energiayhtiöille lähettämässään kirjeessä.

talous

Maailman suurimmat rahoitusyhtiöt varoittavat energiateollisuutta harkitsemaan tarkoin, ennen kuin ne tekevät uusia investointeja fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

72 globaalia rahoitusyhtiötä on lähettänyt kirjeen 45 suurelle energiantuottajalle. Kirjeessä todetaan, että uuden, fossiilisia raaka-aineita hyödyntävän energiantuotantokapasiteetin rakentaminen voi olla kannattamatonta, koska uusia laitoksia ei voida käyttää.

Sijoittajat pelkäävät, että maailmanlaajuiset pyrkimykset ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen voivat estää fossiilisten polttoaineiden käytön. YK:n tasolla on voimassa tavoite, ettei maapallon ilmasto lämpenisi enempää kuin kaksi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Ilmastontutkijat uskovat tämän edellyttävän, että fossiilisten polttoaineiden päästöjä rajoitettaisiin jopa 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Kalifornian osavaltion työntekijöiden eläkevaroja hallinnoivan Calpers-yhtiön toimitusjohtaja Anne Stausboll kiteytti sijoittajien ajatuksen: -Emme voi investoida ilmastokatastrofiin.

Sijoittajat huomauttavat myös, että ilmastopolitiikan seurauksena fossiilisten polttoaineiden kysyntä saattaa myös laskea dramaattisesti.

Sijoittajat pyytävät, että energiayhtiöt tekevät fossiilisiin pllttoaineisiin kohdistuvista investoinneistaan riskiarvioinnin ensi vuoden yhtiökokouksiin mennessä ja julkaisevat tulokset.

Kirjeen ovat saaneet mm. energiajätit ExxonMobil, Royal Dutch Shell ja BP sekä kaivosyhtiöt Rio Tinto ja BHP Billiton. Financial Timesin tietojen mukaan noin 30 yhtiötä on vastannut kirjeeseen. Suurin osa on luvannut harkita ehdotusta, osa hyväksyy sen ja osa torjuu suoralta kädeltä.

Tällä hetkellä vakiintunut ennuste on, että fossiilisten energiamuotojenkin kysyntä kasvaa, koska varsinkin kehittyvät taloudet hyödyntävät niitä yhä enemmän.

Kirjeen lähettäneet rahoitusyhtiöt hallinnoivat yhteensä noin kolmen tuhannen miljardin dollarin arvosta omaisuutta.

Lähteet: Yle Uutiset