1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin poliisit tuulettivat tunteitaan salaisen Facebook-ryhmän räikeissä kommenteissa

Turhautumista ja uhoa tulvivat kommentit paljastuivat Expressen-lehdelle. Alkuvuonna 2012 perustetussa suljetussa ryhmässä on mukana neljännes poliisikunnasta.

Ulkomaat
Ohikulkijat katsoivat mellakoitsijoiden sytyttämien autojen paloa Tukholman Rinkebyssä toukokuussa 2013.
Ohikulkijat katsoivat mellakoitsijoiden sytyttämien autojen paloa Tukholman Rinkebyssä toukokuussa 2013.Fredrik Sandberg / EPA

Poliisien mielipiteet sosiaalisessa mediassa aiheuttavat Ruotsissa hämmennystä ja tuohtumusta. Expressen-lehti kertoo suljetusta Facebook-ryhmästä, jossa viitisen tuhatta lainvalvojaa purkaa varsin värikkäästi tunteitaan poliitikkoja, toimittajia, juristeja ja muita sellaisia kohtaan, jotka ovat arvostelleet heidän toimintatapojaan.

Puolitoista vuotta sitten perustettuun ryhmään on liittynyt vähitellen neljäsosa Ruotsin poliisikunnasta. Mukaan on päässyt vain jonkun muun poliisin suosituksesta.

Erityisen äreitä purkauksia sivulle ilmestyi Tukholman lähiömellakoiden yhteydessä. Yksi ryhmän jäsenistä ehdotti, että mellakoijat pakkosiirrettäisiin autioitumassa olevaan Pohjois-Ruotsiin. Toinen kirjoitti, että kivien heittelijöitä pitäisi ampua, ja kolmas huokasi: "Olisipa Siggeni ollut mukana". Sillä hän viittasi poliisien virka-aseeseen, Sig Saueriin.

Viikkoa ennen tätä kommenttia poliisi oli ampunut Husbyssa puukolla aseistautuneen miehen, mistä mellakat saivat alkunsa.

Kommenttiryöpyn poliisien sivulla aiheutti myös muun muassa viime toukokuinen arvostelu poliisien pyydettyä henkilöllisyystodistuksia ulkomaalaisilta vaikuttavilta ihmisiltä Tukholman metrossa.

Tuolloin sivulla kirjoitettiin muun muassa näin: "Pitäisikö muka tarkastaa ruotsalaisiakin ihan vain näön vuoksi?" ja "Tämä on silkkaa äärivasemmistolaisuutta."

Lue seuraavaksi