Wc-paperin ja kumihanskojen kanssa teatteriin

1970-luvun kulttimusikaali The Rocky Horrow Show haastaa Turun kaupunginteatterin yleisön mukaan fantasian maailmaan. Mukaan kannattaa pakata wc-paperin lisäksi muun muassa pelikortit ja vappupilli. Nahka-asu ja verkkosukat eivät myöskään ole huono valinta.

kulttuuri
The Rocky Horror Show Turun kaupunginteatterissa.
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Turun kaupunginteatterissa on marraskuussa lupa nauraa muutenkin kuin vienosti hyväksyen. Perjantaina ensi-iltansa saavassa _The Rocky Horror Showssa _yleisö ei vaan saa, vaan sitä jopa vaaditaan ryhtymään juttusille näyttelijöiden kanssa kesken näytelmän.

- Näyttelijät suorastaan villiintyvät ylimääräisistä yleisön heitoista. Musikaalin hahmoja saa kutsua urpoiksi tai heille voi buuata oikein reilusti, valaisee harjoitusyleisönä mukana ollut Maarit Juvonen.

Musikaalin hahmoja saa kutsua urpoiksi, ja heille voi buuata oikein reilusti.

Maarit Juvonen

The Rocky Horror Show -näytelmä sai ensi-iltansa Lontoossa jo vuonna 1973. Näytelmästä tehtiin myös elokuva muutama vuosi myöhemmin. Maarit Juvosen mukaan näyttelijöiden ja yleisön interaktiivisuus sai alkunsa elokuvasta.

- Ihmiset tykästyivät kovasti elokuvaan ja kävivät katsomassa sitä ahkerasti. Jopa niin ahkerasti, että oppivat ulkoa repliikkejä. He huutelivat niitä jo ennen kuin näyttelijät ehtivät sanoa ne valkokankaalla.

Yleisön osallistuminen musikaalin tapahtumiin on luonnollisesti vapaaehtoista.

- Ei ole pakko osallistua, jos ei tahdo. Musikaalista nauttiminen onnistuu ilman rekvisiittaakin. Tosin sen verran vauhdikasta meno on, että harvassa ovat ne, jotka eivät tempaudu mukaan, miettii Juvonen.

Päälle nahkaa ja verkkosukat

Yleisö on mukana musikaalissa muun muassa pukeutumalla rooliasuihin. Perussääntö on, että mitä rajumpi asu, sen parempi.

- Pukeuduimme siskoni kanssa ennakkonäytökseen teeman mukaisesti. Se on tärkeä osa osallistumista, kertoo yleisössä mukana ollut Helka Eterma.

Kaksi Rocky Horror -fania
Vasemmalla oleva Helka Eterma kohentelee Aino-siskonsa asua.Minna Rosvall / Yle

Kun Rocky Horroria esitettiin Turun ruotsalaisessa teatterissa kymmenisen vuotta sitten, Eterma kävi katsomassa sen kolme kertaa.

- Vaatteissa kannattaa suosia nahkaa ja verkkosukkia. Maailmalla on myös tapana, että valitaan joku näytelmän hahmoista, jota sitten matkitaan pukeutumisessa, neuvoo puolestaan Juvonen.

Näyttämölle voi heitellä kaikennäköistä tavaraa. Taputtaminen ja hyväksyvä naureskelu eivät siis tällä kertaa ole ainoa luvallinen reagointitapa.

Maarit Juvonen

Myös tavararekvisiitta on sallittua. Jos ei halua kotoa käsin kantaa mukanaan vessapaperia tai kumihanskoja, voi teatterilta ostaa ennen näytöksen alkua eräänlaisen selviytymispakkauksen.

- Ehdottomasti mukaan myös pelikortit ja vappupilli tai erotuomarin pilli. Ylipäänsä näyttelijöitä voi kommentoida, ja näyttämölle voi heitellä kaikennäköistä tavaraa. Taputtaminen ja hyväksyvä naureskelu eivät siis tällä kertaa ole ainoa luvallinen reagointitapa, kehottaa Maarit Juvonen.

Yleisö saattaa saada myös vettä niskaansa vesipyssyistä.

- Sitä varten siellä on sanomalehtiä, joita voi käyttää suojana. Mutta ainakin kolmannelta riviltä eteenpäin on suojassa, vihjaa Helka Eterma.

Yleisöä ohjataan screeniltä, jos ei muuten osaa vaikkapa erilaisia liikkeitä. Myös improvisointi on sallittua, näyttelijät pysyvät silti mukana käsikirjoituksessa.

- Kyllä harjoituksissa jo huudeltiin ylimääräisiä. Kun näytelmän hahmo Frank heilutti näyttämöllä peppuaan, keski-ikäiset tytöt kiljuivat, muistelee Juvonen.