Stalinin taskunauriit salakuljetettiin Suomeen

Ensin yönä kello 4 siirrytään talviaikaan ja kellon viisarit siirretään tunnilla taaksepäin. Espoossa sijaitsevassa Suomen Kellomuseossa on aikarauta poikineen.

kellot
taskukello stalinin omalla kuvalla, tsaarin kuvalla oleva taskukello.
Stalin teetti omalla kuvallaan taskukelloja Sveitsissä. Idea oli peräisin tsaareilta. Yle/Vesa Martinen

Moni kiittelee sunnuntaina kun saa nukkua tunnin normaalia pidempää. Ensi yönä kello neljä pyöräytetään viisarit tunnilla taaksepäin, talvi voi alkaa.

Espoossa sijaitseva Suomen Kellomuseo on ainoa laatuaan koko Pohjolassa. Museon harvinaisuus on Stalinin kuvalla varustettu taskunauris. Idea omalla kuvalla varustetusta taskukellosta tuli jo tsaarilta.

- Nämä valmistettiin aikoinaan Stalinin käskystä Sveitsissä KGB:n valvovien silmien alla, amanuenssi Sini Näppa kertoo.

Stalin antoi kiitokseksi omalla kuvalla varustettuja taskukelloja harvoille ja valituille. Mutta miten tämä harvinainen taskunauris päätyi Suomeen?

- Erään tarinan mukaan kellotehtaalla oli suomalainen kelloseppä, joka viimeisenä työpäivänä laittoi kolme kelloa kameralaukkuun ja salakuljetti se Suomeen, Näppä valottaa.

Operaatio oli niin arkaluontoinen, että kelloseppä ajoi kellot laukussaan eri reittiä lentokentälle kuin tavallisesti.

Suomesta maailman tarkin kello

Kellomuseon toinen harvinaisuus on aikoinaan maailman tarkimmaksi tituleerattu kello. Sen valmisti 1936 suomalainen kelloseppä Lauri Helske. Kello oli tyhjiössä kuvun alla ja sitä säädettiin ilmanpaineella. Sen rakentamiseen Helske käytti 3000 tuntia.

Kello esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä 1937. Kellon käyntitarkkuus on uskomaton 0,0033 sekuntia vuorokaudessa. Kello tekee yhden minuutin käyntivirheen noin 50 vuodessa.