1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norja ei ota vastaan Syyrian kemiallisia aseita

Norja on muuttanut mieltään, eikä otakaan vastaan Syyriasta tuotavia kemiallisia aseita. Norjan ulkoministerin mukaan maalla ei ole mahdollisuutta hävittää vaarallisia kemikaaleja.

Ulkomaat

Norja ei ota Syyrian kemiallisia aseita hävitettäväkseen. Ulkoministeri Börge Brende ilmoitti asiasta tiedotustilausuudessaan.

Brenden mukaan maalla ei ole sopivaa kalustoa tai henkilöstöä, eikä maan lainsäädäntökään hyväksy kemiallisten aseiden hävittämistä. Aikataulu ei riitä, jotta tilanne voitaisiin korjata.

Osallistumista Syyrian kemiallisten aseiden hävittämiseen pohdittiin Norjassa perusteellisesti. Lopputulos on kuitenkin, että Norja auttaa Syyriaa muilla keinoin, Brende totesi.

Yhdysvallat oli kysynyt Norjalta mahdollisuutta ottaa vastaan ja hävittää Syyrian armeijan kemiallisia aseita ja niiden raaka-aineita. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan puhe on ollut, että Norjaan tuotaisiin 50 tonnia sinappikaasua sekä 300 - 500 tonnia sariinikaasun valmistamiseen varattuja kemikaaleja.

Ulkoministeri Brenden mukaan Norjan laki ei salli, että hävitetyistä kemiallisista aseista syntyvää jätettä säilytettäisiin Norjassa, vaan se pitäisi kuljettaa muualle.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi