1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkala aikoo kaupata Harvialan kartanon rakennuksia

Janakkalan kunta haluaa hyödyntää Harvialan kartanon alueen. Alueelle laaditaan nyt ensimmäinen asemakaava. Janakkalan kunta on myös valmis myymään kartanoalueen rakennukset.

Janakkala
Kartta kaavoitettavasta Harvialan kartanoalueesta
Janakkalan kunta

Harvialan kartano on suureksi osaksi taimien jalostukseen keskittynyt suurehko maa-alue Turengin ja Hämeenlinnan välissä. Janakkalan kunta on omistanut Harvialan taimitarhan alueet vuodesta 1989 lähtien.

Kartanoalueen rakennuksia on vuokrattu niin asukkaille kuin yrityksillekin. Tällä hetkellä rakennuksissa on paljon tyhjiä tiloja.

Asemakaavan tarkoituksena on määritellä alueen maankäyttö.

– Siellä on sekä rakennushistoriallisia että puutarhataiteellisia arvoja ja kulttuuriarvoja, mutta ei mitään valtavia. Ihan normaali kehitettävä maa-alue, jossa sijaitsee vanhoja rakennuksia. Kaavoituksessa varmistetaan niiden arvojen säilyminen ja luodaan uusia mahdollisuuksia, sanoo Janakkalan teknisen toimen toimialajohtaja Juha Prittinen.

Myynnissä on kyse talouden tasapainottamisesta

Harvialaan voisi sijoittua myös tuhansia uusia asukkaita, jos kunta kaavoittaa alueelle tontteja. Uudisrakentamisen tulee soveltua sekä kartanon vanhaan rakennuskantaan että ympäristöön.

Kartanoalueen rakennusten myynti liittyy Janakkalan talouden tasapainottamiseen. Kunta haluaa myydä tarpeettomat kiinteistönsä. Kohteet on tarkoitus valmistella myytäväksi viimeistään vuonna 2014.

Harvialan kartanoalueen rakennusten myynnistä voidaan tarvittaessa toimia pikaisestikin, mutta Juha Prittinen arvioi asiaa kuitenkin näin:

– Realismia on se, että ensin tehdään asemakaava ja sitten koitetaan mahdollisimman hyvin arvata se käyttötarkoitus, mihin ne rakennukset kelpaisivat ja katsotaan löytyisikö sillä kurilla sinne ostajia.

Janakkalan tekninen lautakunta käsittelee Harvialan kartanoalueen kaava-asiaa 29. lokakuuta.

Lue seuraavaksi