"Diabetes-tutkimusta jatkettava laajalla rintamalla" - virukset eivät yksin selitä diabeteksen syntyä

Joka päivä kaksi suomalaislasta sairastuu ykköstyypin diabetekseen. Suomessa tauti on yleisintä maailmassa. Taudin aiheuttajaa on etsitty toistaiseksi menestyksettä vuosikymmeniä.

Kotimaa
Vauvasta otetaan verikoe.
Lapsuusiän eli ykköstyypin diabeteksen voi havaita jo kauan ennen kuin ensimmäiset vasta-aineet ilmestyvät vereen. Vasta-aineita alkaa muodostua ennen kuin kliiniset oireet eli väsymys, kova jano, tiheytynyt virtsaamistarve tai laihtuminen tulevat kuvioihin.Olga Pihlman / Yle

Turun DIPP-klinikan vastuuhenkilö, lastentautien erikoislääkäri Jorma Toppari, ihmettelee puheita diabetes-tutkimuksen läpimurrosta. Hänen mukaansa alkuviikosta uutisoitu viruksen mahdollinen yhteys ykköstyypin diabeteksen syntyyn on ollut tiedossa jo vuosikausia.

- Tässä Heikki Hyödyn työryhmän tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että enterovirus saattaisi olla diabeteksen laukaiseva tekijä, mutta mitään varmaa syy-seuraus -suhdetta ei ole pystytty osoittamaan, Jorma Toppari sanoo.

Topparin mukaan tutkijoilla ei ole edelleenkään mitään käsitystä ykköstyypin diabeteksen syntymekanismista.

- Se on täysi arvoitus, vaikka olemme jo oppineet hyvin paljon esimerkiksi autoimmuunijärjestelmästä, joka tässä taudin taustalla on. Syytä taudin puhkeamiseen emme kuitenkaan edelleenkään tiedä, sanoo lastentautien erikoislääkäri Jorma Toppari.

Löydökset ovat vain viittellisiä ja ne edellyttävät kyllä huomattavia jatkotutkimuksia.

Olli Simell

Turun Dipp-klinikan johtaja, professori Olli Simell on samoilla linjoilla. Diabeteksen ja viruksen välinen yhteys on vielä epävarma.

- Löydökset ovat vain viitteellisiä ja ne edellyttävät kyllä huomattavia jatkotutkimuksia, sanoo Simell.

Virus ei selitä taudin syntyä

Jorma Topparin mielestä on selvää, että virus ei voi yksin selittää diabetekseen sairastumista, sillä vain aniharva enteroviruksen saaneista sairastuu.

- Virus voi olla yksi taudin laukaisevista tekijöistä, mutta se yksinään ei selitä diabeteksen puhkeamista. On esitetty arvailuja, että perintötekijät tai ympäristötekijät voisivat olla taudin takana. Yksi hypoteesi esimerkiksi on se, että elämme liian puhtaassa ympäristössä ja silloin elimistön oma immuunijärjestelmä kääntyisi vähän niin kuin työn puutteessa ihmistä itseään vastaan, sanoo lastentautien erikoislääkäri Jorma Toppari.

Sekä Olli Simellin että Jorma Topparin mielestä nyt olisi tärkeää, että diabetes-tutkimuksessa ei keskityttäisi liiaksi virus-tutkimukseen.

Immuunijärjestelmä kääntyisi vähän niin kuin työn puutteessa ihmistä itseään vastaan.

Jorma Toppari

- Se on tärkeä osa diabetes-tutkimusta, mutta ei mikään läpimurto. Se ei selitä taudin syntyä, sanoo professori Olli Simell.

- Ilman muuta täytyy jatkaa tutkimuksia laajalla rintamalla, vakuuttaa Jorma Toppari.