Uudet investoinnit valavat uskoa kuntajohtajiin

Kymenlaaksoon on kuluvan vuoden aikana tullut lukuisia elinkeinoelämän investointeja. Talouden piristyessä tahdin uskotaan kiihtyvän. Venäjän läheisyys, paranevat liikenneyhteydet ja työvoiman saatavuus tuovat uutta yrittäjyyttä maakuntaan. Suurinvestointien lisäksi pienyrittäjyys kasvaa huimaa vauhtia.

Kuva: Yle / Raine Martikainen

Kymenlaaksoon on virrannut kuluneen vuoden aikana lukuisia elinkeinoelämän investointeja. Loppukesästä Halton kertoi keskittävänsä tuotantonsa Iittiin, Googlen odotetaan kertovan runsaan viikon kuluttua uudesta suurinvestoinnista. Haminaan on tulossa merkittävä sijoitus kalanjalostukseen ja Kouvolassa kastiketehdas laajentaa. Pyhtäälle avautui uusi matkailukeskus.

Maakunnan yrityselämässä kuiskitaan jo varovaisesti talouden kääntymisestä kohti parempaa. Viimeaikaisten investointien ei uskota olevan sattumaa.

- Meillä on maakunnassa hyvät liikenneyhteydet ja Venäjän läheisyyden merkitys on ymmärretty. Täällä on osaavaa työvoimaa ja yrityksille tilaa tulla, summaa Kymenlaakson maakuntajohtaja Juha Haapaniemi.

Kuntarajat eivät estä työllisyyden kasvua

Jokainen uusi työpaikka on tervetullut. Maakunnan työttömyysaste on 13 prosenttia, mikä näkyy esimerkiksi kuntien kukkaroissa. Verotulot pitäisi saada kasvuun käytännössä joka kunnassa.

Viimeaikaiset investoinnit ovat keskittyneet pääosin pienille paikkakunnille. Uusi yritys tietää vaikkapa Haminalle yhteisöverotuloja, mutta osansa saa vaikkapa Kotka.

- Otamme Googlen investoinnin ilolla vastaan, sillä uusista työntekijöistä varmasti puolet asuu Kotkassa. Yhteisöverojen osalta Kotka ei ole mikään suuri tulonsaaja, vaan pikemminkin palkansaajakaupunki, sanoo Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Lindelöf muistuttaa, että uudet investoinnit elinkeinolämässä heijastuvat laajalle. Työllisyysvaikutukset ulottuvat kuntarajojen yli koko maakunnan alueelle, hän muistuttaa.

Pienyrittäjyys kivijalkana

Kotkan ja Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor seuraa tarkasti uusien yritysten syntyä alueelle. Viime vuonna uusia yrityksiä perustettiin noin 400, pääasiassa muutamia henkilöitä työllistäviä pienyrityksiä. Kun lopettavat yritykset vähennetään joukosta, on nettotuloksena jopa 300 yritystä. Työllisyysvaikutus mitataan silti sadoissa uusissa työpaikoissa.

- Suurinvestoinnit ovat aina tervetulleita, esimerkiksi Kotkaan kaavaillun kaasuputkien pinnoitustehtaan tulo ratkeaa lähiaikoina. Elinkeinoelämämme perusta onkin pk-yrittäjyydessä, kuten matkailussa ja sen mukanaan tuomassa vetovoimassa. Ei meillä hätää tämän suhteen ole, korostaa kaupunginjohtaja Lindelöf.

Investointivirralla on muutama selkeä syy. Maakuntajohtaja Haapaniemi kertoo, että yrityselämässä ollaan toden teolla ymmärtämässä mahdollisuudet, joita Venäjän läheisyys voi tuoda. Myös uusi E18-moottoritie on tekijä, joka näkyy jo nyt uusien yritysten synnyssä.

Kaavat kohdallaan

Maakuntajohtaja Haapaniemen mukaan Kymenlaakso on herättänyt kiinnostusta kaukomaita myöten. Neuvotteluita käydää useiden isojenkin toimijoiden kanssa. Nimiä ei kerrota julkisuuteen, ennen kuin neuvottelut on käyty loppuun. Toivoa uusista investoinneista antaa myös se, että Suomen tärkeä kauppakumppani Saksa kertoi odotettua paremmasta talouskasvusta.

Jotta uutta yrittäjyyttä maakuntaan syntyisi, on puitteiden oltava kunnossa. Selkein perusta on se, että kunnat kaavoittavat yrityksille tontteja. Kun maa-alaa on tarjolla, on muiden kunnan palveluiden sujuttava jouhevasti, että yritys pääsee toimintaansa käynnistämään. Maakuntaliitto ja kunnat ovatkin tehneet laajaa yhteistyötä, että byrokratia olisi uusille yrityksille mahdollisimman pieni riesa.

Yksi esimerkki on maakuntakaava, jossa annetaan puitteet kunnille yritysalueiden kaavoittamiseen.

- Energiamaakuntakaavamme on hyväksyttävänä ympäristöministeriössä ja toteutuessaan se mahdollistaa uutta yrittäjyyttä uusiutuvan energian tuottamiseen. Kauppa- ja merikaava on valmistelussa, siinä etsitään taas uusia kauppapaikkoja. Kaavoitustilanteen ei pitäisi olla esteenä uusien yritysten tulolle, vakuuttaa maakuntajohtaja Haapaniemi.