Saudi-Arabian naiset vaativat oikeutta ajaa autoa

Naisia on kehotettu lähtemään lauantaina auton rattiin osoittamaan mieltään ajokieltoa vastaan. Saudi-Arabian sisäministeriö on varoittanut naisia seurauksista, jos osallistuvat ajokampanjaan. Monet ovat ladanneet nettiin ajovideoitaan.

Ulkomaat

Saudi-Arabiassa naiset järjestävät huomenna lauantaina tempauksen naisten autolla ajo-oikeuden puolesta. Vanhoillisessa kuningaskunnassa naisille ei myönnetä ajokortteja, vaikka ajaminen ei ole laissa virallisesti kielletty. Saudi-Arabian sisäministeriö on varoittanut naisia seurauksista, jos osallistuvat ajokampanjaan. Saudinaiset puolestaan ovat ladanneet internettiin useita videoita autolla ajamisestaan.

Mustaan, silmiä lukuun ottamatta koko kasvot peittävään niqab-huntuun pukeutunut saudinainen liittyi naisten autolla ajo-oikeuskampanjaan kuun alussa. Internettiin ladatulla videolla hän ajaa Sauri-Arabian pääkaupungin Riadin itäosissa kotinsa lähellä.

- Tämä ei ole ensimmäinen kerta auton ratissa ja aion myös jatkaa ajamista. Ajan silloin, kun minulla on jotain tekemistä, kuten viedessäni tytärtäni kouluun, nainen sanoo videolla.

Riadilaisnainen sanoo jatkavansa ajamista myös tulevaisuudessa. Hän sanoo tuntevansa olonsa turvallisemmaksi autossa kuin kadulla, jossa häntä on häiriköity esimerkiksi torvia tööttäilemällä.

- Silloin kun ajan, ei ole mitään ongelmia.

Ajokampanjan järjestäjät sanovat keränneensä 16 000 nimeä naisten ajo-oikeutta vaativaan vetoomukseen. Saudi-Arabian hallitsija kuningas Abdullah on tehnyt varovaisia parannuksia naisten asemaan, mutta ajo-oikeusasiaan hän ei ole puuttunut. Tosin hän ei ole myöskään kieltänyt kampanjaa.

"Munasarjat vaarassa"

Sen sijaan moni Saudi-Arabian uskonoppinut on raivoissaan. Noin 150 uskonoppinutta osoitti kuninkaan palatsin edessä mieltä aiemmin tällä viikolla naisten autolla ajoa vastaan. Vanhoillisten uskonoppineiden käsityksiä kuvaavasti Saleh bin Saad al-Lohaidan sanoi tv-haastattelussa viime kuussa, että naisten miehiä heikompi fysiikka ei kestä ajamista.

- Kun nainen ajaa autoa, hänen mielensä keskittyy muihin asioihin. Kun hän istuu pitkiä aikoja, lantion seutuun tulee iskuja ja nämä iskut aiheuttavat painetta munasarjoihin, Saleh bin Saad al-Lohaidan sanoi.

Al-Lohaidan väitti tv-haastattelussa vakavalla naamalla, että Euroopassa ja Amerikassa naisilla on vain kaksi–kolme lasta, ei suinkaan perhesuunnittelun, vaan autolla ajamisesta johtuvien munasarjavaurioiden vuoksi.

Uskonoppineiden pelottelut eivät kaikkia saudinaisia hätkäytä.

- Me naiset odotamme, että meidän sallittaisiin ajaa, ja jos Jumala suo, meidän ei tarvitse enää odottaa kauan, Youtube-videossa ajava riadilaisnainen sanoo.