Hammashoidon jonot lyhenevät, mutta riittääkö aika?

Kainuussa yritetään purkaa hammashoidon pitkiä jonoja uhkasakon vauhdittamana. Yli kuusi kuukautta suun terveydenhoitoon jonottaneiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Pahimmilaan tilanne oli maaliskuussa. Tilanne on helpottunut, mutta uusia keinoja tarvitaan uhkasakon välttämiseksi.

Kotimaa
Asiakkaalle tehdään juurihoitoa.
Heikki Rönty / Yle

Aluehallintovirasto on huomauttanut Kainuun pitkistä hammashoidon jonoista useaan kertaan, ja antoi lopulta viime kuun lopulla 400 000 euron uhkasakon Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollonkuntayhtymälle. Jonot on purettava ensi kesään mennessä.

Enimmillään Kainuussa oli liian pitkään, eli yli kuusi kuukautta, hammashoitoa jonottavia maaliskuussa, lähes 3 000. Nyt on päästy jo alle 2 000:n, joista potilaita on 1338 Kajaanissa, 515 Kuhmossa ja 146 Paltamossa.

Vt. johtavan hammaslääkäri Mikko Neuvosen mukaan jonot perityvät ajalta, jolloin hoitotakuu annettiin.

Osa hammaslääkäreistä tekee aika paljon ylitöitä eli omallakin työvoimalla yritetään saada jonoa puretuksi.

Mikko Neuvonen

- Silloin tuli paljon uusia asiakkaita, eikä tilannetta saatu hoidettua. Perussyynä on myös hammaslääkärikoulutuksen tilanne. Julkiselle puolelle tuli uusia virkoja, mutta koulutusta ei ollut. Tilanne paranee pikkuhiljaa, kun Kuopiosta alkaa valmistua lääkäreitä.

Kainuussa jonoja on nyt purettu ostopalveluilla ja ylitöillä. Kajaanissa on ostettu kahden työparin työt, Sotkamossa yhden. Sotkamosta työpari siirtyy Kuhmoon vuodenvaihteessa. Virkahammaslääkäreille on annettu mahdollisuus lisätyöhön arkisin virka-ajan jälkeen ja lauantaisin.

- Osa hammaslääkäreistä tekee aika paljon ylitöitä eli omallakin työvoimalla yritetään saada jonoa puretuksi, sanoo Neuvonen.

Vauhti ei kuitenkaan riitä ja Kainuussa kaavaillaankin potilaiden lähettämistä kauemmas hoitoon suunnitteilla olevan palvelusetelin turvin.

- Tiedusteluja tehdään laajemmaltakin alueelta, parinsadan kilometrin säteellä Kuopiota ja Oulua myöten. Miten paljon se auttaa, jää nähtäväksi. Matka saattaa muodostua esteeksi siihen, Neuvonen arvelee.

Palvelusetelin arvioidaan olevan käytössä vuodenvaihteen jälkeen.

"Aikaa on annettu riittävästi"

Mikäli palveluseteli ei vedä tarpeeksi, turboruuvia kiristetään ostopalvelujen suunnalla.

- Me joudumme sitten lisäämään ostopalveluhammaslääkärityövoimaa, jotta saamme nämä jonot puretuksi. Teemme tosissamme töitä, ettemme joutuisi sitä 400 000 euroa maksamaan, Neuvonen vakuuttaa.

Uhkasakko on laajasti harkittu ja aikaa on annettu riittävästi.

Marja-Liisa Arffman

Sosiaali- ja terveysministeriössä on katsottu huolestuneena tilanteen kehittymistä koko Itä-Suomen alueella. Lääkintöneuvos Anne Nordblad olisi valmis miettimään uhkasakon järkevyyttä tilanteen purussa yhdessä aluehallintoviraston kanssa.

- Toivoisin, että voitaisi vaikka lisätä aikaa tai katsoa löytyisikö rekrytointimahdollisuuksia. Entä miten tässä voitaisiin toimia vaikka eri alueiden kanssa yhteistyössä niin, että potilaat saavat kiireisimmät hoidot ja sen jälkeen katsoa, mitä voidaan tehdä vähän myöhemmin.

Ylitarkastaja Marja-Leena Arffman Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta suhtautuu varauksella sosiaali- ja terveysministeriön puuttumista uhkasakkoihin.

- Jos sosiaali- ja terveysministeriö alkaa pyörittämään uhkasakkokäytäntöjä, ne menettävät merkityksensä. Uhkasakko on laajasti harkittu ja aikaa on annettu riittävästi. Kainuun on mahdollista päästä tavoitteeseen tällä vauhdilla, mutta töitä se teettää, sanoo Arffman.