1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Nieltävä nanopilleri voi tulevaisuudessa paljastaa syövän

Nanotieteisiin kohdistuu suuria odotuksia erityisesti energian ja lääketieteen alalla. Tekniikkaa on jo käytössä uusissa kestävissä ja likaantumattomissa materiaaleissa. Alan uusimpia tutkimustuloksia esiteltiin tällä viikolla Jyväskylän Agorassa Nanotiedepäivillä.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Nanotiede rikkoo raja-aitoja ja yhdistää eri tieteen aloja ennennäkemättömästi.

- Nanotiede on onnistunut tuomaan tieteen ja tekniikan odottamattomalla tavalla yhteen, kertoo sir Fraser Stoddart yhdysvaltalaisesta Northwestern Universitysta.

Luonnosta löytyy maailman parhaat nanolaitteet.

Mika Pettersson

Pienen pienessä nanokokoluokassa aineeseen saadaan syntymään uusia, erityisiä ominaisuuksia. Esikuvana kemian, fysiikan ja luonnontieteiden osaajat käyttävät luontoa.

- Luonnosta löytyy maailman parhaat nanolaitteet eli jokaisessa meissäkin on sisällä hienoja nanolaitteita, proteiineja, jotka suorittavat katalyyttisiä reaktioita, membraaneja ja DNA:ta, joka toimii tiedon varastointimolekyylinä. Kaikki nämä ovat muutaman nanometrin kokoisia molekyylilaitteita, joita luonto on kehittänyt miljardien vuosien aikana. Ihminen koittaa nyt tulla perässä, fysikaalisen kemian professori Mika Pettersson Jyväskylän yliopistosta.

Nanotiede vielä lapsen kengissä

Viime vuosina nanotiede on ottanut aimo harppauksen eteenpäin.

- Nyt voidaan tutkia ja valmistaa hallitusti objekteja, esimerkiksi eloktronimikroskobiat ja vastaavat menetelmät ovat kehittyneet niin, että voimme nähdä esimerkiksi yksittäisiä atomeja, Mika Pettersson kertoo.

Jos jotain sairautta olisi tulossa, niin pilleri lähettäisi hälytyksen esimerkiksi kännykkään.

Mika Pettersson

Kestävyys ja keveys ovat nanotekniikan valtteja muun muassa uusien materiaalien kehittämisessä. Nanotiede avaa myös uusia ovia esimerkiksi lääketieteeseessä.

- Hollannissa kehitellään nanopilleriä, joka olisi pieni, nieltävä pilleri. Sen sisällä olisi erilaisia laitteita, jotka mittaisivat esimerkiksi syöpämarkkereita. Ja jos jotain sairautta olisi tulossa, niin pilleri lähettäisi hälytyksen esimerkiksi kännykkään, Pettersson kuvailee.

Nanotiede on kuitenkin vielä lapsen kengissä, ja todelliset mahdollisuudet muhivat tulevaisuudessa.

- Mahdollisuudet ovat huikeat. Nanotiede on ihmisiässä vasta puolitoistavuotias. Yritän vakuuttaa nuoria, että nanotieteessä on todellisia mahdollisuuksia näyttää kykynsä ja pitää samalla hauskaa, Fraser Stoddart sanoo.