1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kunnat kampanjoivat pneumokokkirokotteen puolesta

Esimerkiksi Lahden kaupunki suosittelee kaikkia 50 vuotta täyttäneitä tai riskiryhmään kuuluvia ottamaan pneumokokkirokotteen. Rokote vähentää muun muassa riskiä sairastua keuhkokuumeeseen ja aivokalvontulehdukseen. Toistaiseksi rokote on maksettava itse.

Terveys
Penumokokkirokotetta saa neuvoloista pikkuilapsille syyskuun alusta lähtien.
Penumokokkirokotetta saa neuvoloista pikkuilapsille syyskuun alusta lähtien.YLE / Sami Tammi

Jo yhdeksän kuntaa Suomessa kampanjoi aktiivisesti pneumokokkirokotteen puolesta. Lahden kaupunki suosittelee tänä vuonna kaikkia 50 vuotta täyttäneitä tai riskiryhmään kuuluvia ottamaan pneumokokkirokotteen.

Pneumokokkirokote vähentää muun muassa riskiä sairastua keuhkokuumeeseen ja aivokalvontulehdukseen. Mikäli rokotteen ottaminen lisääntyisi, se voisi tuoda kunnille merkittäviä säästöjä.

Toistaiseksi rokote on maksettava itse, mutta Lahden kaupunginepidemiologi Kari Lounamo uskoo, että tulevaisuudessa rokotteesta tulee riskiryhmille maksuton.

Aiemmat pneumokokkirokotteet antoivat suojan vain viideksi vuodeksi, mutta nykyään myynnissä on myös rokote, joka suojaa koko loppuelämän.

Pitkäaikaisen suojan antava rokote on ollut tarjolla Suomessa jo muutaman vuoden, mutta vasta tämän vuoden alusta sitä on saanut myydä kaikille ikäluokille.