Kiinalaisbloggari: Nettiä valvotaan ankarammin kuin kertaakaan aiemmin

Kiinan nettisensuuri tiukentuu. Jos jakaa viranomaisten vääränä pitämää tietoa, voi joutua kolmeksi vuodeksi vankilaan. Tällä sivulla sensuurin alta paljastuu kirjailija ja bloggari.

Ulkomaat
Murong Xuecun – kiinalainen nettibloggari
Vinkki: saat paljastettua sensuroidut kohdat osoittamalla tai klikkaamalla. Kuva: Sari Taussi / Yle.

Kun tapaan Kiinan tämän hetken sensuroiduimpiin kuuluvan bloggarin Murong Xuecunin pekingiläisessä hotellissa, paikalle saapuu kaikkea muuta kuin lannistunut mies. Cappuccino-kupin äärellä istuu kirjailija, jota Kiinan viranomaiset eivät ole onnistuneet vaientamaan.

Murong muistelee haikeudella aikaa kolme vuotta sitten, jolloin hän aloitti ensimmäisen bloginsa Twitterin kaltaisessa Sina Weibossa. Mikroblogisivustot olivat vielä tuolloin suhteellisen vapaita.

– Saatoin kirjoittaa Mao Tsetungin pahoista teoista, suuresta nälänhädästä tai kulttuurivallankumouksesta. Se oli Weibon kulta-aikaa, Murong kertoo.

Sen jälkeen päivityksiä alettiin poistaa ja tilejä sulkea useiksi päiviksi tai kokonaan. Murongin mukaan Kiinassa eletään nyt Weibo-kontrollin tiukinta aikaa.

– Monia asioita ei voi nyt julkistaa. Viranomaiset ottivat keväällä käyttöön ennakkosensuurin. Kaikki päivitykset tarkastetaan etukäteen. Ennen ne julkistettiin ensin ja sensuroitiin tapauskohtaisesti vasta jälkeenpäin, hän sanoo.

Myös Murong Xuecunin omat blogit suljettiin toukokuussa. Hänen suosituin bloginsa Sina Weibossa oli kerännyt siihen mennessä neljä miljoonaa seuraajaa, kolmea muuta blogia seurasi kutakin 1,5 miljoonaa ihmistä. Yhteensä Murongin teräviä kommentteja kiinalaisesta elämänmenosta ja yhteiskunnasta seurasi siis yli 8 miljoonaa ihmistä.

Puolueen piikittely johti blogin sulkemiseen

Murongin blogin kohtalo kertoo netin ja yksityisten bloggareiden voimasta Kiinassa. Suostuimmilla päivittäjillä on jopa kymmeniä miljoonia seuraajia. Tämän hetken suosituin julkkisbloggari on näyttelijä Chen Kun, jolla on 57 miljoonaa seuraajaa. Entisellä Kiinan Googlen toimitusjohtajalla, Kaifu Leellä, on 51 miljoonaa seuraajaa.

Suuren seuraajamäärän voi saada, jos kommentoi yhteiskunnallisia asioita. Niin teki myös Murong Xuecun, mutta ilmeisesti kommunistisen puolueen tänä vuonna salaisessa kokouksessa hyväksymän ”kiellettyjen tekojen listan” irvailu oli liikaa. Murongin mukaan tällä puolueen keskuskomitean laatimalla listalla kielletään mm. yleismaailmallisista arvoista, lehdistönvapaudesta ja siviiliyhteiskunnasta sekä kommunistisen puolueen virheistä kirjoittaminen. Ohjeistus on tiettävästi tarkoitettu yliopistojen professoreille.

– Kirjoitin, että listan voi tiivistää yhdellä lauseella: "Älä ole sivistynyt", Murong kertoo.

Tämän jälkeen blogi suljettiin.

– Viranomaisia saattoi ärsyttää myös se, että kyselin miksi ystäväni He Bingin tili suljettiin sillä perusteella, että hän levitti huhuja. Kysyin kuinka viranomaiset määrittelevät huhun, mihin lakiin sulkemispäätös perustui ja miksei He Bing saanut puolustaa itseään, Murong sanoo.

Myöhemmin Murong sai nimettömän sähköpostin, jonka mukaan hänen tilinsä sulkemisesta päätti varaviestintäministeri Peng Bo.

"Sosiaalinen media auttaa ihmisiä näkemään todellisuutta"

Kiinan nykyinen puoluejohto astui tehtäväänsä viime marraskuussa. Keväällä puoluesihteeri Xi Jinping nousi presidentiksi. Tuolloin myös monet bloggarit pitivät häntä edeltäjiään rennompana, uumoiltiin jopa avoimempaa politiikkaa.

Mutta nyt on selvää, että vapaampaa keskustelua netissä ei sallita. Tästä esimerkkinä on ns. huhujen vastainen kampanja. Korkein oikeus ilmoitti viime kuussa, että jos viranomaisten vääränä pitämä tieto jaetaan 500 kertaa, seurauksena voi olla kolmen vuoden vankeustuomio.

Kampanjalla on isketty tunnettuja bloggareita ja mm. Kiinan etnisiä vähemmistöjä vastaan. Muslimienemmistöisessä Xinjiangissa on pidätetty yli 130 ihmistä ääri-islamilaisen materiaalin levittämisestä, kertoo virallinen media. Uiguurien ihmisoikeusjärjestöt kiistävät syytöksen ja sanovat, että tarkoituksena on estää uiguurien meneminen nettiin.

Murong Xuecunin mukaan viranomaiset tiukentavat kontrollia, koska sosiaalisella medialla on ollut merkitystä.

– Ihmiset ovat alkaneet tulla tietoisiksi oikeuksistaan. He ovat alkaneet kyseenalaistaa yhden lapsen politiikkaa ja uudelleenkoulutusleirejä. He peräävät siirtotyöläisten oikeuksia, Murong sanoo.

Hänen mukaansa viranomaisille on kova pala, että netissä pilkataan yleisesti Kansan Päivälehteä, virallista CCTV-kanavaa ja marxismi-leninismiä.

– Luulenkin, että jos kommunistinen hallinto joskus kaatuu, se ei johdu järjestelmän julmuudesta, vaan siitä että ihmiset tekevät systeemin naurunalaiseksi.

Murong ei enää sensuroi itseään

Nyt Murong Xuecunilla on Sina Weibossa menossa neljäs "reinkarnaatio". Kiinassa kutsutaan tilin uudelleenavaamista jälleensyntymäksi, tilin voi avata uudella nimellä. Seuraajia on nyt vain 30 000, mutta jo ennen blogistin uraa kirjailijana tunnettu Murong on hyötynyt kaikesta julkisuudesta.

Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa, jonka päähenkilö on nuorena miehenä toisen miehen henkilöllisyyden varastanut sanomalehden päätoimittaja. Tätä ennen Murong, jonka oikea nimi on Hao Qun, on julkaissut neljä kirjaa, joita on muokannut ankara sensuuri ja itsesensuuri.

– Sensuuri alkoi kuitenkin ottaa minua todella päähän. Uusimmassa kirjassani kirjoitan Tianamenin aukion tapahtumista, puolueesta, Falungong-liikkeestä, enkä sensuroi itseäni lainkaan. Jos kirjaa ei julkaista Manner-Kiinassa, se tulee ulos Hongkongissa tai Taiwanilla, hän sanoo.

Lisäksi hän aloittaa lokakuussa New York Times -lehden kolumnistina. Murong Xuecunista kuullaan vielä. Ellei häntä sitten pidätetä.