Robotit havittelevat yhä useamman töitä

Automaation uskotaan korvaavan yhä enemmän ihmistyötä. Erityisesti tämä johtuu robottien osien halpenemisesta.

Kotimaa
Itsepalvelukassa.
Yle

Asiakkaat ovat tyytyväisiä automaattiseen kassaan Lappeenrannan keskustan S-marketissa.

- Tosi kätevää, kun lounastauolla käy, niin ei tarvitse jäädä jonottamaan, kassalla maksava Emma Latvala sanoo.

Asiointi sujuu näyttämällä lukimeen viivakoodia. Maksu tapahtuu pankkikortilla. Kaikki automaattisesti.

Etelä-Karjalan Osuuskaupan päivittäistavarakaupan johtaja Pirjo Immosen mukaan jo 25 prosenttia Armada-kauppakeskuksen myymälän maksuista tehdään automaattikassoilla.

Komponenttien hinnat halventuneet

Robotteja ja automaatiota käytetään yhä enemmän yhä useammalla alalla teollisuuden ulkopuolella. Esimerkiksi monessa navetassa robotit lypsävät jo lehmät automaattisesti.

Teknologia, jota roboteissa käytetään, on halventunut huomattavasti viime vuosikymmeninä.

professori Heikki Handroos

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan parissakymmenessä vuodessa lähes puolet nykyisistä työpaikoista voidaan korvata roboteilla.

Kaikki ei ole kuitenkaan menetetty vielä ihmisellekään.

- Se, mikä robotilta vielä puuttuu, ovat tehokkaat keinoälyalgoritmit, jotka pystyisivät jäljittelemään ihmisen oppimiskykyä. Se tekee ihmisestä vielä ylivoimaisen monissa työtehtävissä, joissa nimenomaan tarvitaan oppivuutta ja mukautumista ympäristöihin ja tilanteisiin, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Älykkäiden koneiden laboratorion professori Heikki Handroos sanoo.

Robotit ovat siis edelleen tyhmiä. Todellinen vallankumous ei olekaan tapahtunut robottitekniikassa vaan robottien hinnoissa.

- Teknologia, jota roboteissa käytetään, on halventunut huomattavasti viime vuosikymmeninä, Handroos sanoo.

Robottien hintoja ovat vetäneet alas esimerkiksi anturit, joiden massatuotanto autoteollisuudelle on alentanut niiden hintoja myös roboteille.

Robotit työskentelevät ihmisten kanssa

Myös robotit ovat kehittyneet. Niitä voidaan yhä useammin käyttää perinteisen teollisuuden ulkopuolella.

- Markkinoille on tullut robotteja, jotka pystyvät työskentelemään ihmisen kanssa yhteistyössä. Perinteisesti teollisuusrobotti on ollut vaarallinen laite, jonka työalueelle ei ihmistä päästetä. Näiden uusien robottimallien kyky tuntea esimerkiksi voimaa on paljon parempi kuin aikaisempien. Ne pystyvät työskentelemään ihmisen kanssa ja ihmistä lähellä, Handroos kuvailee.

Automaattikassat nähtävästi lisääntyvät kaupoissa tulevaisuudessa.

- Kyllä se on mahdollista. Varmaan joihinkin toimipaikkoihin niitä tulee. Nämähän ovat olleet Euroopassa jo vuosia käytössä ja vasta nyt rantautuneet meille Suomeen, Etelä-Karjalan Osuuskaupan päivittäistavarakaupan johtaja Pirjo Immonen sanoo.