Ministeriön uhkaus sai ajo-oikeutta vaativat saudinaiset perääntymään

Aktivistit ovat peruneet tempauksen, jossa naisia kehotettiin tarttumaan lauantaina auton rattiin osoittaakseen mieltään ajokieltoa vastaan.

Ulkomaat

Naisille autonajo-oikeutta vaativat saudiaktivistit ovat peräytyneet aikeistaan järjestää lauantaina naisten autoilutempaus. Syynä ovat sisäministeriön varoitukset oikeustoimista niitä naisia vastaan, jotka tarttuvat auton rattiin.

Varovaisuudesta ja kunnioituksesta ministeriön varoituksia kohtaan pyydämme naisia olemaan ajamatta huomenna, sanoo aktivisti Najla al-Hariri uutistoimisto AFP:lle. Sen sijaan naisia kehotetaan muuttamaan 26. päivän autoilukampanja yleisemmäksi kampanjaksi naisten ajo-oikeuden puolesta.

Useat naiset sanovat saaneensa ministeriöstä puhelinsoittoja, joissa on avoimesti varoitettu toimista niitä aktivisteja kohtaan, jotka osallistuvat kampanjaan sekä pyydetty naisia lupaamaan olla ajamatta lauantaina.

Ministeriön tiedottaja Mansur al-Turki toteaa AFP:lle, että ajaminen on saudinaisilta kielletty ja lakeja sovelletaan kieltoa rikkovia sekä heille tukeaan osoittavia kohtaan. Myös uskonnolliset johtajat ovat varoittaneet naisia ajamasta.

Osa naisista on uhmannut ajokieltoa jo ennen tuoretta kampanjaa. Monet ovat ladanneet internetiin useita videoita autolla ajamisestaan.

Ajokampanjan järjestäjät sanovat keränneensä 16 000 nimeä naisten ajo-oikeutta vaativaan internetvetoomukseen ennen kuin viranomaiset sulkivat sen.

IIhmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsee ajotempausta kaavailleiden naisten uhkailun. Myös Human Rights Watch kehottaa Saudi-Arabiaa lopettamaan naisten syrjinnän.

Lähteet: AFP