YK:ssa halutaan vahvempaa suojaa salakuuntelua ja urkintaa vastaan

YK:ssa työstetään Saksan ja Brasilian johdolla päätöslauselmaehdotusta, jolla halutaan laajentaa YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus kattamaan myös internetissä tapahtuvaa toimintaa.

Ulkomaat
Nuori nainen tietokoneen äärellä.
Suomen Ekonomien tämänvuotisen palkkatutkimuksen mukaan nais- ja miesekonomien selittämätön palkkaero yksityisellä sektorilla on 12 prosenttia. Suomen Lakimiesliiton palkkaerotutkimuksen mukaan juristeilla vastaava palkkaero on kahdeksan prosenttia.Petra Piitulainen / Lehtikuva

Saksa ja Brasilia työstävät YK:n tasolla päätöslauselmaehdotusta, jonka avulla halutaan taata vahvempi suoja poliittisille ja kansalaisoikeuksille- ja vapauksille internetissä. Myös ruotsalaisia, norjalaisia ja itävaltalaisia diplomaatteja on osallistunut tekstiluonnostelman laadintaan, kertoi SVT.

Tarkoitus on laajentaa kansainvälinen kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus kattamaan myös internetissä tapahtuvaa toimintaa. Lauselmassa ei mainita erikseen Yhdysvaltoja, mutta päämäärä on selkeä.

– Tarkoituksena on lähettää viesti niille, jotka väärinkäyttävät järjestelmää, nimettömänä pysytellyt YK:n diplomaatti sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tietoja YK:ssa laadittavasta päätöslauselmasta alkoi tihkua sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n salakuuntelujupakka paljastui.

Brittiläinen The Guardian -lehti uutisoi tietovuotaja Edward Snowdenin vuotamiin asiakirjoihin perustuen, että NSA on salakuunnellut muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinta, sekä Brasilian presidentin Dilma Roussefin kansliaa. Lisäksi NSA kerännyt tietoja miljoonista puheluista Ranskassa.

Saksan ja Brasilian on tarkoitus viedä päätöslauselma YK:n yleiskokoukseen ihmisoikeuskomitean käsittelyyn.

YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus astui voimaan vuonna 1976.