Osa ajo-oikeutta vaativista saudinaisista tarttui rattiin uhkailusta huolimatta

Netissä julkaistiin lauantaina ainakin muutama video autoilevista saudinaisista, vaikka naisten ajokieltoa vastustavat aktivistit olivat peruneet kaavaillun autoilutempauksen.

Ulkomaat
Manal Al Sharif
Saudiaktivisti Manal Al Sharif, joka nyt asuu Dubaissa, kampanjoi naisten oikeudesta ajaa autoa Saudi-Arabiassa.LEHTIKUVA / AFP/MARWAN NAAMANI

Saudi-Arabiassa ainakin muutama nainen on tarttunut auton rattiin lauantaina protestoidakseen naisten ajokieltoa, vaikka viranomaisten varoitukset saivat aktivistit perumaan naisten autoilutempauksen. Naisten autoilukampanja on julkaissut Twitterissä ja YouTubessa videoita, joiden sanotaan esittävän pääkaupungissa Riadissa sekä Jeddassa ja al-Ashan alueella autoilevia naisia.

Alun perin aktivistit suunnittelivat lauantaista tempauspäivää, jossa naiset olisivat autoa ajamalla osoittaneet mieltään naisten ajokieltoa vastaan. Aktivistit kuitenkin peruivat lauantain tempauksen, kun sisäministeriö oli uhannut siihen osallistuvia oikeustoimilla. Jotkut naiset olivat aktivistien mukaan saaneet puheluita, joissa sisäministeriön edustajaksi esittäytyneet miehet varoittivat heitä osallistumasta kampanjaan.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijälähteiden mukaan poliisi oli pystyttänyt lauantaiksi joillekin Riadin alueille tarkastuspisteitä ja kaduilla näytti olevan tavallista enemmän liikennepartioita. Perjantaina Saudi-Arabian moskeijoissa kehotettiin naisia olemaan autoilematta.

Aktivistit kuitenkin korostavat, että kampanja naisten autoilun sallimiseksi jatkuu, mutta ilman yksittäistä tempauspäivämäärää.

Jotkut saudinaiset ovat jo aiemmin uhmanneet ajokieltoa ja julkaisseet itsestään videoita autoilemassa. Saudi-Arabiassa naisille ei myönnetä ajokortteja, mutta jotkut ovat hankkineet sellaisen ulkomailla.

Autoiluprotesteja aiemminkin

Saudinaiset järjestivät jo vuonna 1995 ensimmäisen näyttävämmän protestin ajo-oikeuden puolesta. Tuolloin noin 50 autoillutta naista pidätettiin vuorokaudeksi. Heidän passinsa takavarikoitiin ja he menettivät työpaikkansa.

Kesäkuussa 2011 noin 40 naista tarttui auton rattiin useissa eri kaupungeissa vastalauseena sille, että eräs nainen oli pidätetty, kun hän oli julkaissut videon itsestään autoilemassa.

Ajo-oikeuden myöntämistä naisille vastustavat muun muassa konservatiiviset uskonnolliset johtajat. Ajatus naisten autoilusta on kuitenkin saanut julkisuudessa myös tukea muun muassa joissakin lehtien pääkirjoituksissa.

Tässä kuussa kolme Saudi-Arabian kuninkaan nimittämässä parlamentissa olevaa naista kehotti liikenneministeriötä harkitsemaan naisten autoilun sallimista. Naiset totesivat, että kielto vaikeuttaa naisten työssäkäyntiä ja perheestä huolehtimista, ja on myös taloudellinen taakka perheille, joiden täytyy palkata autonkuljettaja.

Syyskuussa avattuun nettivetoomukseen naisten ajo-oikeuden puolesta ehti kertyä noin 16 000 nimeä ennen kuin viranomaiset sulkivat vetoomuksen pari viikkoa myöhemmin. Perjantaina sivusto joutui hakkerien kohteeksi. Sivustolle ilmestyi teksti, jossa vastustetaan naisten autoilua.

Lähteet: AP, AFP, Reuters