Muistatko kesäajan päättyvän?

Aamuyöllä siirrytään taas talvi- eli normaaliaikaan. Viisareita siirretään kello neljä tunnilla taaksepäin. Unitutkijan mukaan ihmisten terveyden kannalta olisi viisasta luopua kesäajasta.

Kotimaa
Graafi
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on eletty kesä- ja talviaikojen mukaan vuodesta 1981. Sota-aikana kesäaikaa kokeiltiin, mutta se koettiin tarpeettomaksi. 1970-luvun energiakriisi innosti maita jälleen kesä- ja talviajan jakamiseen, sillä suvi-iltoihin saatu ylimääräinen valoisa tunti pienensi energialaskua. Yöttömien öiden Suomessa vastaavaa hyötyä ei koettu saavutettavan ja Suomi siirtyi kesäaikaan vasta vuonna 1981.

-Tällä hetkellä Suomenkin on vaikea muuttaa aikaansa muihin nähden, koska lentoaikataulut ja monet muut aikataulut pitää vetää kokoaan uusiksi, sanoo neurologian erikoislääkäri, unitutkija Markku Partinen.

Partinen olisi valmis luopumaan puolivuosittain tapahtuvasta viisarien siirtelystä.

- Kyllä unitutkijoiden ja kronobiologiaan tutkineiden keskuudessa jatkuvasti puhutaan siitä, että ihmisen terveyden, hyvinvoinnin ja biologian kannalta olisi järkevää, että meillä olisi sama kellonaika koko ajan. Eli Aurinko olisi etelässä kello kaksitoista päivällä ympäri vuoden.

"Talviaika kuin lentäisi länteen"

Talviaikaan sopeutuminen on unitutkija Markku Partisen mukaan selvästi helpompaa kuin kesäaikaan. Talviajassa aamut muuttuvat valoisimmiksi. Valo puolestaan on yhteydessä ihmisen virkeystilaan vaikuttavaan melatoniinihormoniin.

- Melatoniinia lähtee erittymään kun silmien kautta tulevan valon häviäminen antaa viestin, että nyt on pimeää. Melatoniinin eritys voi alkaa talvi-iltoina aikaisemmin, mutta voi vastaavasti loppua varhain aamulla ja näin vireystaso lähtee aamulla nousemaan.

Keho tottuu "uuteen aikaan" Partisen mukaan muutamassa päivässä.

- Se vastaa samaa asiaa kuin lennettäisiin länteen päin.

Pimenevien iltapäivien väsymykseen Partinen neuvoo varautumaan jo lounasaikana. Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit kannattaa unohtaa, sillä ne panevat verensokerin heilahtamaan ensin ylös ja sitten alas, unitutkija Markku Partinen sanoo.