HS: Maanpuolustuskorkeakoulu poisti tutkimuksensa verkosta Iranin älähdettyä

Strategian laitoksella vieraillut Iranin suurlähettiläs oli kyseenalaistanut tutkimuksen väitteitä ja kritisoinut sen sävyä. Tutkimus vedettiin pois verkosta, ja nyt sitä tarkastellaan uudestaan.

Kotimaa
Lista maanpuolustuskorkeakoun verkkosivuilla julkaistuista tutkimuksista. Kuvankaappaus on otettu sunnuntaiaamuna 27. lokakuuta.
Lista maanpuolustuskorkeakoun verkkosivuilla julkaistuista tutkimuksista. Kuvankaappaus on otettu sunnuntaiaamuna 27. lokakuuta. Saat kuvan klikkaamalla suuremmaksi. Maanpuolustuskorkeakoulu

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen vierailevan tutkijan tekemä Iranin sisä- ja ulkopolitiikkaa käsittelevä tutkimus katosi verkosta perjantaina. Ennen tutkimuksen poisvetoa laitoksella oli vieraillut Iranin suurlähettiläs.

Strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén kertoo Helsingin Sanomille, että Iranin suurlähettiläs ei ollut pitänyt tutkimuksen yleisestä sävystä. Tapaamisessa oli käyty läpi lauseita, joita suurlähettiläs oli pitänyt virheellisinä.

Sirénin mukaan tutkimusta tarkastellaan nyt uudestaan ja katsotaan, täyttääkö se tieteelliset kriteerit. Sirén ei kuitenkaan usko, että tukimukseen olisi tulossa muutoksia eikä niitä hänen mukaansa olla lähtökohtaisesti etsimässä.

Sirén myös sanoo, että tutkimusta saa edelleen laitokselta pyytämällä.

Tutkimuksen jatkosta päättää Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusneuvosto.

Vajaan kuukauden verkossa julkaistuna ollut tutkimus on 36-sivuinen artikkeli Iranin sisä- ja ulkopolitiikasta, jossa iranilaistaustainen tutkija Alan Salehzadeh käsittelee muun muassa Iranin ydinohjelmaa sekä naisten ja vähemmistöjen asemaa Iranissa.

Tutkija itse on ällistynyt, että tutkimus vedettiin pois verkosta.

– En haukkunut Irania, toin esille faktoja, hän sanoi Yle Uutisille.

Maanpuolustuskorkeakoulun johtoa ei tavoitettu kommentoimaan asiaa lauantai-iltana.

Päivitetty 27.10.2013 klo 20.25. Alan Salehzadeh on MPKK:n vieraileva tutkija.