1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaatteiden väri vaikuttaa siihen, kuinka lapseen suhtaudutaan - valitsetko punaista tytölle ja sinistä pojalle?

Vaatetuksen suppea väriskaala voi jopa haitata tasa-arvoiseksi aikuiseksi kasvamista. Mitä ajatuksia tyttöjen ja poikien värit herättävät?

Osallistu
Kuvassa sama lapsi eri vaatteissa.
Sama lapsi, eri vaatteet. Kumpi on söpö, kumpi reipas?Heidi Lunabba / Folkhälsanin koulutusmateriaalia

Vaatteiden väritys ja symbolit vaikuttavat siihen, kuinka lapseen suhtaudutaan. Vaatekaapin suppea väriskaala voi jopa haitata tasa-arvoiseksi aikuiseksi kasvamista, sanoo muodin ja visuaalisen kulttuurin tutkija Annamari Vänskä.

Myös Folkhälsanin tasa-arvotyön asiantuntija Sara Sundell on huomannut saman ilmiön.

- Vaaleanpunaiseen puettua helposti söpötellään, kun taas tummiin väreihin ja vaarallisiin toimintahahmoihin sonnustautunutta rohkaistaan ja kehutaan reippaaksi.

Sukupuoleen liitetyt värit vaihtelevat

Vaaleanpunainen mielletään länsimaissa tyttöjen väriksi. Maailmanlaajuisesti ja historiallisesti punaisen ja naisellisuuden suhde on monimutkaisempi. Sukupuoleen liitetyt värit ovat vaihdelleet aikakaudesta ja kulttuurista riippuen.

Sata vuotta sitten länsimaissa punaista pidettiin vahvana värinä ja pojille valittiin juuri vaaleanpunaista. Sininen taas nähtiin tuolloin herkempänä, tytöille sopivana värinä.

Vaikuttavatko värit lastentarvikevalintoihisi?

Lastenvaatteita myyvissä liikkeissä sukupuolijaottelu näkyy paitsi eri osastoissa, mutta myös asiakaspalvelussa. Lastenpsykiatri Janna Rantala kertoo kokemuksistaan Ylen Olotilan blogissaan ja pohtii tuleeko vauvan - tai isommankaan lapsen - sukupuolen olla ulkopuolisille tunnistettavissa? (siirryt toiseen palveluun)

Mitä ajatuksia tyttöjen ja poikien värit herättävät? Vaikuttavatko värit lastentarvikevalintoihisi? Värikoodaatko lapsen sukupuolen perusteella vai valitsetko neutraaleja värejä? Tuleeko lapsen sukupuolen olla ulkopuolisille tunnistettavissa?

Lue seuraavaksi