Der Spiegel: USA saattanut urkkia Merkelin puheluita yli vuosikymmenen

Lehden lähde kertoo, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama olisi pyytänyt Merkeliltä anteeksi ja vakuuttanut, ettei tiennyt väitetystä salakuuntelusta.

Ulkomaat
Saksan talous-ja teknologiaministeri Phillip Roesler ja liittokansleri Angela Merkel.
Rainer Jensen / EPA

Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan Yhdysvallat on saattanut vakoilla liittokansleri Angela Merkelin puhelinta yli vuosikymmenen. Lehden tietojen mukaan Merkelin matkapuhelinnumero oli Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n kohdelistalla jo vuonna 2002, ja yhä viime keväänä.

Der Spiegel perustaa tietonsa NSA:n alaisen erikoispalvelun SCS:n asiakirjoihin. Lehden lainaamista asiakirjoista ei käy ilmi, oliko NSA nauhoittanut keskusteluja vai vain kerännyt yhteystietoja.

Der Spiegel kertoo, ettei Saksan hallituskorttelissa salakuunnellutta Yhdysvaltain Berliinin-lähetystön vakoiluhaaraa ollut laillisesti rekisteröity. Asiakirjassa varoitettiin, että sen paljastuminen voisi vakavasti vahingoittaa Yhdysvaltain suhteita toisen maan hallintoon, Der Spiegel sanoo.

Lehti kertoo, että vuodelta 2010 peräisin olevan asiakirjan mukaan tällaisia haaroja oli noin 80 paikassa eri puolilla maailmaa, muun muassa Pariisissa, Madridissa, Roomassa, Prahassa, Genevessä ja Frankfurtissa.

Obama kiistää tienneensä?

Der Spiegelin lähteen mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyysi Merkeliltä anteeksi, kun tämä soitti Obamalle keskiviikkona ja pyysi selvitystä salakuunteluväitteistä. Lähde Merkelin kansliasta sanoo, että Obama kiisti tienneensä salakuuntelusta ja sanoi, että olisi lopettanut sen, jos olisi tiennyt.

Obama ja presidentin turvallisuusneuvonantaja Susan Rice eivät Der Spiegelin mukaan ole kiistäneet eivätkä vahvistaneet tietoa urkinnasta. Rice on kuitenkin vakuuttanut saksalaiskollegalleen, ettei Merkelin puhelinta nykyisin salakuunnella, lehti sanoo.

Merkelin edustaja ja Valkoinen talo kieltäytyvät kommentoimasta tietoja.

Saksa aikoo lähettää ensi viikolla Washingtoniin tiedustelujohtajia selvittämään väitteitä Merkelin puhelimen kuuntelusta.

Obama määräsi arvioimaan uudelleen Yhdysvaltain tiedusteluohjelmat sen jälkeen, kun NSA:lle aiemmin työskennellyt Edward Snowden alkoi alkukesällä paljastaa tietoja sen laajasta urkintaohjelmasta, jonka kohteena on ollut miljoonia ihmisiä.

The Guardian -lehdessä julkaistujen tuoreiden paljastusten mukaan NSA olisi vakoillut 35 maan johtoa. Useat maat ovat pyytäneet Yhdysvalloilta selvitystä asiasta, ja se nousi aiheeksi myös EU:n huippukokouksessa tällä viikolla.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters