1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iran-tutkija: Onko kyse Maanpuolustuskorkeakoulun sensuurista?

– Minulle kerrottiin, että tutkimus poistettiin teknisen vian takia. Sitten selvisi, että Iranin Suomen-suurlähettiläs oli vieraillut strategian laitoksella, kertoo tutkija Alan Salehzadeh.

Iranin sisä- ja ulkopolitiikasta tutkimuksen kirjoittanut iranilaistaustainen Alan Salehzadeh on hämmentynyt Maanpuolustuskorkeakoulun ratkaisusta poistaa hänen tutkimuksensa laitoksen verkkosivuilta.

Iranin suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi vieraili strategian laitoksella perjantaina ja arvosteli Salehzadehin tutkimuksen väitteitä ja sävyä.

Salehzadehille ei kerrottu  etukäteen, että tutkimus poistetaan verkosta.

– Miksi tutkimus poistettiin heti Mousavin vierailun jälkeen? Jos kyse on sensuurista Suomessa, se on todella harmillista, Salehzadeh ihmettelee.

Tutkimus sivuaa Iranin ydinohjelmaa ja ihmisoikeuksia

– Tutkimuksessani kirjoitan Iranin ydinohjelmasta, naisten ja vähemmistöjen asemasta. Kaikkien viittausten takaa on löydettävissä lähde, en ole itse keksinyt mitään, Salehzadeh sanoo.

Strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén kertoi lauantaina Helsingin Sanomille, että Iran-tutkimusta tarkastellaan nyt uudestaan ja katsotaan, täyttääkö se tieteelliset kriteerit. 

Sirén ei kuitenkaan usko, että tutkimukseen olisi tulossa muutoksia.

Salehzadeh kertoo, että tutkimus on jo kerran tarkastettu strategian laitoksella.