Jari Tervo: Me kaikki tulemme kuulluiksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel on maailman vaikutusvaltaisin nainen. Häntä kuunnellaan tarkkaan, jopa salaa.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Der Spiegel lehti paljasti viime viikonvaihteessa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kuunnelleen liittokansleri Merkelin puhelinta yli kymmenen vuotta. Englantilainen The Guardian -lehti tuimensi soppaa kertomalla NSA:n työntäneen karvaisen korvansa kymmenien maailman johtajien tietoliikenteeseen.

Liittolaismaitten johtajien puhelinten salakuuntelu on törkeää, mutta vielä törkeämpää on jäädä siitä kiinni. Itsenäisten valtioitten puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa hallitsee kaksi hyvin vanhaa viisautta: 1) jokaisessa maassa on armeija, oma tai vieras, 2) kaikki vakoilevat.

Merkelin pykälikäs liittolaissuhde presidentti Barack Obaman johtamaan Yhdysvaltoihin tuo mieleen vaikeuksien minimoinnin politiikassa. Hankala liittolainen kesytetään ottamalla hänet mukaan yhteistyöhön.

Suomessa samasta asiasta käytetään brutaalia telttavertausta. Vaivalloinen kumppani otetaan mukaan samaan telttaan sen vuoksi, että pidetään suotavampana sitä, että kumppani yöpyy teltassa ja kusee ulkopuolelle kuin että hänet jätetään teltan ulkopuolelle, sohottamaan sieltä telttaan.

Obama pahoitteli urkintaa Merkelille puhelimessa, joten on vain luonnollista, että anteeksipyytely on luettavissa maailman kaikista lehdistä

Merkelin ja Obaman kiistassa kumppani viihtyy samassa teltassa, mutta helpottaa silti itseään telttaan. Se on sietämätöntä. Merkel on ilmoittanut, ettei ystävien salakuuntelu tule kuuloonkaan.

Yhdysvaltain hallinnon harjoittama massamittainen urkinta on hämmästyttävästi yhdistänyt maan poliittiset ääripäät. Vasemman laidan liberaalit ja oikean laidan teekutsulaiset vastustavat yhtä jalkaa yksityisyyden ja perustuslain loukkauksia. Tätä tuskin edes Edward Snowden arvasi ryhtyessään paljastamaan Yhdysvaltain salaisuuksia.

Presidentti Barack Obama on lehtitietojen mukaan pahoitellut urkintaa liittokansleri Merkelille. Pahoittelu tapahtui puhelimessa, joten on vain luonnollista, että anteeksipyytely on luettavissa maailman kaikista lehdistä.

Obama olisi kuulemma käskenyt heti lopettaa liittokanslerin puhelinliikenteen seurannan, jos hän olisi vain tiennyt siitä. Vaatii kyllä kadunmieheltä kovasti ponnisteluja uskoa, että yhtä Yhdysvaltain tärkeimmistä liittolaisista salakuunneltaisiin Yhdysvaltain presidentin asiasta tietämättä.

Tosin amerikkalaiseen hallintorutiiniin kuuluu ”deniability”. Se tarkoittaa sitä, että presidentille jätetään aroissa poliittisissa asioissa mahdollisuus kieltää tietävänsä siitä mitään, vaikka hän asiallisesti on hankkeesta perillä. Paperi- tai muu dokumenttijälki ei johda häneen.

Bolshevikit kiteyttivät hallintotapansa karuun mietelmään: ”luottamus hyvä, kontrolli parempi.” Amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset näyttävät omaksuneen bolshevikkien tavat.

Demokratian ytimeen kuuluu ajatus siitä, että kansalaisia kuunnellaan ennen kuin tehdään heitä koskevia päätöksiä. Näin tarkkaan valtaapitävien ei kuitenkaan tarvitse meitä kuunnella.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija