Sairaalainfektiota estävä rokote on jo testausvaiheessa

Rokotetutkimukseen voi osallistua rokotetutkimusklinikoilla pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Kotimaa
 Sairaanhoitaja laittaa kumihanskan käteensä sairaalan käytävällä.
Matti Björkman / Lehtikuva

Clostridium difficile _-s_airaalainfektiota estävän rokotteen tutkimukset käynnistyivät Suomessa. C.difficile -bakteeri on Suomessa yleisin sairaalainfektioiden aiheuttaja.

Infektiolta suojaavaa rokotetta ei ole vielä käytössä, mutta sellainen on tutkimuksessa jo kehitetty. Rokotteen tehoa aiotaan tutkia rokotetutkimuskeskuksen ja yliopistollisten keskussairaaloiden yhteistyönä. Tutkimukseen voi osallistua rokotetutkimusklinikoilla pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

– Clostridium difficile -tautitaakka on suuri. Eurooppalaisessa vertailussa C.difficile -infektioiden esiintyminen Suomessa on Euroopan kärkeä, vuosittain meillä sairastuu 5 000 potilasta. C.difficile -ripuli aiheuttaa paljon sairaalahoitoja ja hidastaa potilaiden toipumista mm. leikkauksista, sanoo osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila HYKS:sta rokotutkimustiedotteessa.

Kaiken kaikkiaan monikansalliseen rokotetutkimukseen osallistuu 15 000 vapaaehtoista 200 tutkimuspaikassa 17 maassa. Suomessa tutkimukseen otetaan mukaan yli 50-vuotiaita vapaaehtoisia henkilöitä, jotka ovat menossa sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen, tai jotka ovat olleet kuluneen vuoden aikana ainakin kahdesti hoidettavina sairaalassa ja saaneet systeemistä antibioottihoitoa.