1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Huumekartelli hyökkäsi Meksikossa, 14 kaupunkia pimeni

Voimaloita vastaan tehdyn hyökkäyksen uskotaan olleen voimannäyttö ja pelottelua huumekartellia vastustaneille asukkaille.

Ulkomaat

Asein ja polttopulloin varustautunut rikollisjoukko hyökkäsi sunnuntaina voimalaitoksia vastaan Michoacanin osavaltiossa Länsi-Meksikossa. Iskut veivät sähköt yli 420 000 ihmiseltä 14 kaupungissa.

Viime kuussa poliisi löysi liikenneympyrästä kolme irti leikattua ihmispäätä.

Iskujen tekijöitä ei ole nimetty virallisesti, mutta uutistoimisto AFP:lle nimettömänä puhunut viranomainen sanoo, että hyökkäyksestä epäillään huumekartellia, joka kutsuu itseään Temppeliritareiksi.

Viranomainen arvioi, että energianjakeluun kohdistuvalla voimannäytöllä kartelli halusi varoittaa Michoacanin asukkailta, jotka ovat muodostaneet itsepuolustusryhmiä.

Edellisenä päivänä ryhmät olivat marssineet mielenosoituskulkueena Apatzinganin kaupunkiin, jossa Temppeliritarit pitävät tukikohtaansa. Temppeliritarien mielestä ryhmät saavat tukea kilpailevalta kartellilta.

Sotilaat eivät ole saaneet kartelleja kuriin

Meksikon hallitus lähetti Michoacaniin toukokuussa tuhansia sotilaita osavaltion jäätyä kartellien välisen väkivallan jalkoihin ja kansalaisten tartuttua aseisiin puolustautuakseen kiristykseltä, sieppauksilta ja murhilta.

Meksikon tiedotusvälineiden mukaan Meksikossa on seitsemän vuoden aikana kuollut huumeisiin liittyvässä väkivallassa yli 77 000 ihmistä. Hallituksen joukoista huolimatta väkivaltaisuudet jatkuvat myös Michoacanissa.

Viime kuussa poliisi löysi liikenneympyrästä kolme irti leikattua ihmispäätä, ja paikallishallinnon jäsen silvottiin hengiltä viidakkoveitsillä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi