Vuokra-asuntoa havittelevan on läpäistävä entistä tiukempi seula – "Menee jo rasismiksi"

Vaatimukset vuokra-asuntomarkkinoilla ovat koventuneet. Pelkkä sana ei enää riitä, vaan yhä useammin vuokra-asuntoa etsivältä vaaditaan todistuksia paperilla. Esimerkiksi luottotietojen tarkistus on jo lähes itsestäänselvyys. Nettikeskustelussa vuokranantajien tiukka seula saa myös puolustusta.

Kotimaa
Vuokra-asunto esittelyssä.
Marko Melto / Yle

Vuokra-asuntoa etsiessä voi joutua varautumaan monenlaisiin kysymyksiin, joilla selvitetään tulevan vuokralaisen taustoja. Vuokralaiselta voidaan esimerkiksi vaatia työ- ja palkkatodistuksia, luottotietojen tarkistamista, koulutodistuksia, omaisuustodistuksia tai suullista kertomusta omasta elämästä. Osa pääsee asiasta helpommalla, toisilta vaaditaan enemmän.

Keski-Suomessa asuva Minna on huomannut, että ihmisiä karsitaan helposti kokonaan pois asuntojonosta. Hän on jäänyt ilman asuntoa monta kertaa. Syynä on kymmenen vuotta sitten työttömyyden seurauksena tullut maksuhäiriömerkintä.

Jos on vääränvärinen tai tehnyt nuoruudessa yhden virheen, ei siinä selitykset auta.

Minna

- Olin juuri valmistunut ja jäin työttömäksi. En pystynyt heti maksamaan opintolainaa pois. Olen kuitenkin aina maksanut vuokrat ajallaan ja ollut muutenkin kunnollinen vuokralainen. Se ei riitä vuokranantajille. He eivät suostu koskaan edes kuuntelemaan selitystä, Minna toteaa.

Minna on seurannut vuokra-asuntotilannetta kymmenen vuoden ajan ja sanoo tilanteen vain pahentuneen vuosi vuodelta. Hänen mielestään asuntojen vuokrausperusteet ovat nykyään hyvin mustavalkoisia ja ihmisten tilanteita käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

- Yksi asia määrittää kaiken samantien. Jos on vääränvärinen tai tehnyt nuoruudessa yhden virheen, ei siinä selitykset auta. Vuokralaisen valintaan täytyisi olla muita keinoja kuin mustavalkoisuus. Se menee jo rasismiksi, Minna sanoo.

"Ihmisten sanaan ei enää luoteta"

Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Elina Aalto sanoo, että vaatimukset vuokralaisia kohtaan ovat tietyllä tapaa koventuneet viime vuosina. Esimerkiksi vuokravakuuksia katsotaan aiempaa tarkemmin. Suositeltu vuokravakuuden määrä on kolme kuukautta.

Huonon vuokralaisen voi saada minuutissa, mutta hänestä ei pääse eroon ehkä vuodessakaan.

Nimimerkki "vuokranantaja"

- Vuokralaisten taustat tarkistetaan esimerkiksi luottotietojen osalta tarkemmin kuin ennen. Ihmisten sanaan ja ”kättä päälle” -sopimukseen ei luoteta samalla tapaa kuin ennen vanhaan ja ongelmia halutaan ennaltaehkäistä. Vuokralaisen oikeudet ovat vahvat ja kaikenlaista saattaa tapahtua ennen kuin vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus saati tyhjentää asunto ja vaihtaa lukot. Esimerkiksi vuokrasopimusta ei voi purkaa, ennen kuin vuokra on jäänyt maksamatta useamman kuukauden ajalta, sanoo Aalto.

Yle Savo keräsi lukijoilta kokemuksia vuokralaisten seulonnasta. Kommentoijat perustelivat tiukkaa taustojen selvittämistä muun muassa sillä, että vuokrasopimusta on vaikea irtisanoa, jos vuokralainen osoittautuukin huonoksi.

- Vuokranantajalla ei ole juurikaan mitään oikeuksia, mutta vuokralaisella on asuntoon asetuttuaan kaikki mahdolliset oikeudet. Tämä yksipuolinen lainsäädäntö on aiheuttanut sen, että vuokranantaja joutuu tarkistamaan vuokralaisen taustat jopa asioissa, jotka eivät suoranaisesti liity vuokraukseen. Huonon vuokralaisen voi saada minuutissa, mutta hänestä ei pääse eroon ehkä vuodessakaan, toteaa nimimerkki vuokranantaja.

- On suuri joukko, joka ei osaa asua - ei omassa eikä vuokra-asunnossa - ihmisiksi. uusavuttomat sottapytyt, joilta puuttuu alkeellisimmatkin taidot kodinhoidosta, ovat todellinen riski vuokranantajalle. Jos minä vielä asuntoa vuokraisin muille kuin tutuntutuille, niin tekisin rasti ruutuun testilistan hakijan asumistaidoista - sen perusteella päättäisin, toteaa nimimerkki suo siellä – vetelä täällä.

Tarkat pelisäännöt puuttuvat

Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtajan Elina Aallon mukaan vuokranantajalla on oikeus pyytää asunnonhakijalta esimerkiksi henkilötunnus luottotietoja tarkistamista varten. Vuokranantaja voi pyytää myös työtodistuksia tai suosituksia edellisiltä vuokranantajilta.

Käytännössä asuntoa vuokraava voi kysyä hyvät tavat huomioon ottaen mitä tahansa, sillä tarkkoja pelisääntöjä ei ole laadittu. Moni nettikeskusteluun osallistuneista olikin valmis luottotietojen tarkistamiseen, mutta ei tarkempaan kuulusteluun.

- Itse olen vuokralaisena suosinut suuria ns. kasvottomia vuokranantajia. En edes suostuisi mihinkään tenttiin. Riittävä määrä rahaa ja kunnossa olevat luottotiedot ovat riittävä tae – vakuuksistahan sitä olisi joutunut rästit ja tuhot muutenkin maksamaan, sekä vuokralaisena että vuokranantajana toiminut nimimerkki tyytyväinen sanoo.

- Kysymykset vuokralaisille on todella kirjavia. Mielestäni työsuhde ja luottotietojen kysely pitäisi riittää, voi myös kysyä, että kerro itsestäsi. Näin jää ihmiselle itselleen vapaus, mitä hän haluaa itsestään kertoa, toteaa myös nimimerkki sivusta seurannut.

Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Elina Aalto sanoo, että esimerkiksi luottotietojen menetys vaikeuttaa asunnon saamista, mutta ei tee sitä mahdottomaksi.

- Vuokraa voi maksaa esimerkiksi ennakkoon tai hankkia vuokralle takaajat, Aalto sanoo.

Nimimerkki** Alex** toteaa, että maksukyvyn voi osoittaa myös muulla tavalla.

- Voi ottaa valmiiksi kasan palkkakuitteja mukaan, joilla voi osoittaa pidempiaikaisen työssäkäynnin, tai edellisen vuokranantajan suosituskirjeen siitä että vuokrat on aina maksettu ajoissa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus