Turku nostaa veroprosenttiaan saadakseen talouden kuntoon

Turku on velkaantunut viime vuosina enemmän kuin on ollut suotavaa. Talousarvioesityksen avulla kaupungin talous on tarkoitus saada kuntoon kolmessa vuodessa.

talous
Kolikkolompakko, jossa Turun vaakuna.
YLE uutisgrafiikka

Turun kaupunki aikoo tasapainottaa talouttaan muun muassa nostamalla veroprosenttia. Kaupunginjohtaja Aleksi Randellin ensi vuoden talousarvioesityksessä kunnallisveroveroprosenttia ollaan nostamassa 19,50:een. Korotus on 0,75 prosenttiyksikköä.

Turun tavoitteena on tasapainottaa talous vuonna 2016. Talouden uudistusohjelmalla tavoitellaan vähintään 16 miljoonan euron vähennyksiä tai tulojen lisäyksiä vuodelle 2015. Vuoteen 2016 mennessä säästöjä pitäisi kertyä 38 miljoonaa euroa.

Uudistusohjelmassa on kaikkiaan 128 eri toimenpidettä, jotka koskevat eri toimialoja tai koko kaupunkia.

Valtio mukaan talkoisiin

- Meidän on entistä määrätietoisemmin jatkettava uudistustoimia talouden saamiseksi kestävälle uralle. Tämä koskee erityisesti hyvinvointitoimialaa ja erikoissairaanhoitoa, joiden menokasvu on liian suurta tulojen kasvuun nähden, kaupunjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Aleksi Randellin mielestä kuntien toimet eivät yksinään riitä tulevaisuudessa taloustilanteen parantamiseksi. Apua tarvitaan myös valtiolta.

- Ei ole nähtävissä, että edes suhdannetilanteen parantuessa verotulojen kasvu mahdollistaisi kuntien menokasvun. Näen välttämättömänä, että valtio osaltaan löytää tarvittavat keinot kuntien velvoitteiden keventämiseksi, Randell sanoo.

Kuntien saamia valtionosuuksia on karsittu viime vuosien aikana reippaasti. Esimerkiksi Turun valtionosuudet laskivat vuonna 2012 yhteensä 21,3 miljoonaa euroa ja vuonna 2013 leikattiin 4,2 miljoonaa euroa lisää.