"Sairaalainfektiota estävä rokote todella hyvä uutinen"

THL:n Rokotusohjelmayksikön johtajan Hanna Nohynekin mukaan rokote voisi saada Suomessa myyntiluvan noin viiden vuoden päästä, jos tutkimustulokset sitä puoltavat.

Kotimaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Rokotusohjelmayksikön johtajan Hanna Nohynekin mukaan on erittäin hyvä, jos Clostridium difficile -sairaalainfektiota estävä rokote voitaisiin ottaa käyttöön Suomessa.

Rokotteen tutkimukset ovat käynnistyneet Suomessa. C.difficile -bakteeri on yleisin sairaalainfektioiden aiheuttaja Suomessa. Bakteeri aiheuttaa pitkittynyttä ripulia, jonka hoito antibiootein on haastavaa.

- Silloin ihmiset, joilla on perussairaus tai jotka joutuvat leikkauksiin, niin voisimme antaa heille rokotteen ennaltaehkäisevästi ja silloin he pystyisivät vastustamaan C. difficile -infektiota, sanoo Nohynek Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Hänen mukaansa kyseiseen sairaalainfektioon sairastuu vuosittain tuhansia ihmisiä Suomessa ja maailmalla miljoonia. Hän uskoo, että rokote voisi saada Suomessa myyntiluvan noin viiden vuoden kuluttua, jos tehotutkimustulokset ovat myönteisiä.

- Rokotteen kehittäminen ei ole ongelmatonta. Siinä pitää aina olla varma siitä, että se on riittävän turvallinen ja tehokas, hän muistuttaa.