Puolan entinen pääministeri Tadeusz Mazowiecki kuollut

Mazowiecki oli keskeinen tekijä Puolan siirtymisessä sosialismista markkinatalouteen. Hän uskoi evoluutioon, ei vallankumoukseen eikä menneiden vääryyksien muistelemiseen.

Ulkomaat
Tadeusz Mazowiecki
Tadeusz MazowieckiBartlomiej Zborowski / EPA

Tadeusz Mazowiecki, joka nousi Puolan ensimmäiseksi pääministeriksi sosialismin romahtamisen jälkeen, on kuollut. Hän oli 86-vuotias.

Vuonna 1989 pääministeriksi valittu Mazowiecki oli hallituksen ruorissa vajaat puolitoista vuotta. Kansalle rankka siirtymäkausi markkinatalouteen vaati veronsa: Mazowiecki kärsi vaalitappion.

– Tämän hallituksen tehtävänä oli huolehtia kipeästä alusta. Emme yrittäneetkään herättää toiveita, joita emme voineet täyttää, Mazowiecki sanoi jättäessään virkansa.

Pääministerinkautensa jälkeen Mazowiecki toimi vuosina 1992–1995 YK:n erityislähettiläänä hajoavassa Jugoslaviassa. Hän erosi tehtävästään vastalauseena sille, ettei kansainvälinen yhteisö reagoinut hänen kertomiinsa tietoihin julmuuksista.

Tultuaan takaisin kotimaahan hän palasi myös politiikkaan ja osallistui muun muassa uuden perustuslain kirjoittamiseen.

Lech Walesa valitsi pääministeriksi

Mazowiecki oli syntyisin aatelisesta perheestä. Hän opiskeli lakia, mutta jätti yliopiston kesken ryhtyäkseen toimittajaksi ja poliitikoksi. Mukaan politiikkaan hän oli tullut jo nuoruusvuosinaan katolisena kansalaisoikeusaktivistina.

Gdanskin telakan lakkoliikkeen aikana vuonna 1980 hän ryhtyi telakkatyöläisten neuvonantajaksi. Liikehdinnästä kasvoi Solidaarisuus-ammattiliike, jonka voimistumiseen Puolan hallitus reagoi säätämällä sotilaslain. Sen perusteella Mazowiecki tuomittiin vuodeksi vankeuteen.

Mazowieckista tuli Gdanskin-aikanaan Solidaarisuuden johtajan Lech Walesan läheinen neuvonantaja. Hän oli Walesan valinta ensimmäiseksi pääministeriksi sosialismin luhistuttua, eikä Puolalla Walesan mukaan ei ole koskaan ollut yhtä hyvää pääministeriä.

Tavoitteena demokratia kaikille puolalaisille

Leszek Miller, joka yhteiskuntajärjestyksen muuttamiseen johtaneissa neuvotteluissa edusti kommunistista vastapuolta, pahoitteli uutista neuvottelukumppaninsa kuolemasta sanomalla, että Puolan nykydemokratia on rapautunut ja kaipaisi Mazowieckin kaltaista tasapainoista, sovittelevaa ja analyyttista poliitikkoa.

Mazowieckia on myös kritisoitu noista ominaisuuksistaan. Joidenkin mielestä hänen sovitteleva asenteensa päästi liian monet sosialismin ajan vallanpitäjistä vastaamasta tekemistään vääryyksistä.

Omien sanojensa mukaan hän halusi tarjota demokratiaa puolalaisille – kaikille puolalaisille jakamatta heitä hyvin ja pahoihin, puolueen jäseniin ja riippumattomiin.

Vallankumoukset ovat aina johtaneet noitavainoihin, evoluutiota painottanut Mazowiecki sanoi sekä uuteen järjestykseen tähdänneiden neuvottelujen aikana että vastauksena saamaansa kritiikkiin liiallisesta suvaitsevaisuudesta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP