1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iranin suurlähetystö: Emme vaatineet raportin poistamista

Maanpuolustuskorkeakoulu poisti Iranin tilannetta koskevan raportin perjantaina, Iranin suurlähettilään vierailun jälkeen.

Kotimaan uutiset
Seyed Rasoul Mousavi
Seyed Rasoul Mousavi Pekka Sakki / Lehtikuva

Iranin suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi ilmoittaa, että Iranin Helsingin-suurlähetystö ei missään vaiheessa ole vaatinut tutkija Alan Salehzadehin Iran-raportin poistamista maanpuolustuskorkeakoulun nettisivuilta.

Maanpuolustuskorkeakoulu veti raportin nettisivuiltaan sen jälkeen kun suurlähettiläs oli vieraillut korkeakoulussa perjantaina. Lähetystöstä oltiin jo aiemmin oltu yhteydessä korkeakouluun. Suurlähettiläs Mousavi sanoo sähköpostiviestissä, että hänellä oli vain akateemisia kommentteja liittyen tutkimusraporttiin, jossa käsitellään Iranin sisä- ja ulkopoltiikkaa. Lähettilään mielestä on väärin tulkita hänen vierailuaan poliittisluonteiseksi, eikä keskusteluissa maanpuolustuskorkeakoulun kanssa ollut kyse minkäänlaisesta painostuksesta. Suurlähettiläs sanoo myös olevansa valmis osallistumaan keskusteluun raportista tai muusta Irania koskevasta tutkimuksesta.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Veijo Taipalus kävi tänään puolustusministeri Carl Haglundin luona selostamassa tutkimusraportista syntynyttä keskustelua. Taipalus kertoi puolustusministerille miten asiassa on tarkoitus edetä. Maanpuolustuskorkeakoulu on aiemmin kertonut, että Iran-raportti käydään läpi uudestaan, jotta voidaan varmistaa, että se täyttää tieteelliset kriteerit. Tutkimusraportti on poistettu nettisivuilta selvityksen ajaksi.

Raportin tekijä, vieraileva tutkija Alan Salehzadeh on epäillyt, että kyse olisi sensuurista.