Aranda tutki: Selkämeren silakalla menee hyvin

Merentutkimusalus Aranda selvitti kalakantojen tilaa syys-lokakuun vaihteessa. Alustavien tietojen mukaan Selkämerellä silakka oli hyväkuntoista ja osa silakoista lisäksi isokokoista.

Kotimaa
Silakka.
Antti Haavisto / Yle

Selkämeren silakalla näyttää menevän hyvin. Alustavat tiedot merentutkimusalus Arandan saamasta saaliista kertovat, että silakka oli hyväkuntoista ja osa silakoista oli lisäksi isokokoisia. Myös silakan lisääntyminen Selkämerellä vaikuttaa onnistuneen hyvin kuluvana vuonna. Alus selvitti kalakantojen määrää parin viikon ajan syys-lokakuun vaihteessa.

Ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda oli riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen käytössä nyt ensimmäisen kerran. Kalakantojen seurantaa varten alus varusteltiin kaikuluotaus- ja troolauslaitteilla.

Jatkossa vastaava matka tehdään vuosittain osana silakka- ja kilohailikantojen arviointia. Saalistietojen perusteella Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES antaa suositukset suurimmista sallituista saalismääristä.

Yleisimmät kalalajit Selkämeren ja Itämeren pohjoisosien ulappa-alueella ovat silakka, kilohaili ja kolmipiikki. Niiden lisäksi Arandan koetroolauksissa saaliiksi saatiin 13 kalalajia: kuore, kymmenpiikki, tuulenkala, kivinilkka, elaska, imukala, härkäsimppu, piikkisimppu, siloneula, kampela, rasvakala, lohi ja turska.