"Voihan Wilson, kaikki on mahdollista!" - Wilson Kirwa kylvää positiivisuutta oveluudella

Satusetä Wilson Kirwa kannustaa nuoria uskomaan itseensä. Kun löytää oikeanlaiset sanat, myös murrosikäiset nuoret saa kuuntelemaan korva tarkkana. Aina nuorten mieleen olevia puhujia ei ole helppo löytää, mutta Kirwa kertoo päässeensä nuorten kanssa samalle taajuudelle.

Kotimaa
Wilson Kirwa vieraili Kajaanissa Hauholan koululla.
Wilson Kirwa vieraili Kajaanissa Hauholan koululla puhumassa muun muassa suomen kielestä ja lukemisesta.Elina Mäyrä / Yle

Kajaanissa Hauholan koulun seitsemäsluokkalaiset lähtevät hyvin mukaan, kun Wilson Kirwa puhuu suomen kielestä ja lukemisesta. Hauholan koulu on mukana valtakunnallisessa Lukuinto-projektissa, minkä tiimoilta Kirwa oli Kajaanissa innostamassa nuoria muun muassa lukemiseen.

Olisi tärkeää, että oppilaat huomaavat, että maailmassa ei ole mitään niin vaikeaa juttua. Kaikki on ihmisen keksintöä ja rajat ovat päässä.

Wilson Kirwa

- Seitsemäsluokkalaiset ovat iässä, jossa he eivät enää kuuntele vanhempiaan vaan tuttavapiiriään. Minä olen päässyt tuolle taajuudelle mukaan. Pitää olla ovela, mitä sanoja käyttää, kylvää positiivisuutta. He ovat suloisia teinejä, Kirwa toteaa.

Kirwa on löytänyt keinot, joilla murrosikäisten nuorien korvat saa hörölle ja kuulolle.

- Olen satusetä, joka käyttää iloa ja huumoria. Voi olla, että opettaja on kertonut asioista jo pari kertaa, mutta kukaan ei kuuntele. Minä tulen ulkopuolelta, joten oppilaat kuuntelevat tarkkaan ja viesti lähtee liikkeelle.

Tulevaisuudessa odottaa palkinto

Vaikka vierailun pääpaino oli suomen kielessä ja lukemisessa, halusi Kirwa tuoda esille myös muita tärkeitä teemoja, kuten koulurauhan ja toisten kunnioittamisen. Hän haluaa kertomansa mukaan kannustaa nuoria ja tehdä sitä kautta hyvää Suomelle. Yksi tärkeimpiä teemoja on, että kaikki on mahdollista, minkä Kirwa osoittaa nuorille omilla tarinoillaan.

Pitää olla ovela, mitä sanoja käyttää, kylvää positiivisuutta.

Wilson Kirwa

- Tulin Suomeen mukana kolme t-paitaa muovipussissa. Kokeilin juoksua, onnistuin. Olen tanssinut, tanssi onnistui. Olen kirjoittanut kirjan ja se onnistui. Tämän voi ilmaista vaikka niin, että "voihan Wilson, kaikki on mahdollista".

Tämä on viesti, jonka Kirwa haluaa välittää oppilaille, opettajille ja kaikille suomalaisille.

- Olisi tärkeää, että oppilaat huomaavat, että maailmassa ei ole mitään niin vaikeaa juttua. Kaikki on ihmisen keksintöä ja rajat ovat päässä.

Suomen positiivisimmaksi ihmiseksikin valittu Kirwa haluaa kannustaa nimenomaan positiivisuuteen. Hänen mukaansa suomalaiset keksivät turhan usein itselleen ongelmia, joita ei todellisuudessa ole.

- Nyt syksyllä tulee kaamos ja masennus ja maailma tuntuu kaatuvan edessä. Miksi? Aseta päivittäin tavoite ja muistuta itseäsi, minkä vuoksi nouset aamulla, tulevaisuuden. Kun ihminen toimii näin, tulevaisuudessa odottaa iso palkinto.

Kirwa puhui nuorille myös kierrättämisestä ja kehotti tekemään itse vaikkapa villasukkia.

- On talousvaikeuksia ja niukkuushetket, ja pitäisi miettiä, miten pärjäämme tulevaisuuden Suomessa. Emme myöskään haluaisi olla riippuvaisia ulkopuolisista asioista kuten sähkö. Jos se lähtisi viikoksi pois, olisimme ihan kurat housussa.

- Mitä ihminen voi tehdä, jos jotain tällaista tapahtuu. Yksi viesti onkin, että muista olla luova, keksijä. Älä ole kuluttaja vaan ole osa ratkaisua.

Wilson Kirwa vieraili Kajaanissa Hauholan koululla.
Wilson Kirwa sai oppilaat kuuntelemaan tarkkaavaisesti.Elina Mäyrä / Yle

Hyvä puhuja valloittaa

Hauholan koulun opettaja Sirpa Perttunen oli tyytyväinen Kirwan luentoon. Hän uskoo, että miehen opit jäävät nuorten mieleen.

- Varmasti puhumme oppilaiden kanssa moneen kertaan, kuinka tärkeää on luottaa omiin kykyihin. Toivottavasti asiat jäävät kirkkaana mieleen, sekä lukemisesta että muuten.

Vierailevia puhujia ei ole aina kouluille helppo valita, sillä luokkaan mahtuu monta persoonaa. Esimerkiksi urheilijanuoret näkisivät mielellään luennoitsijoina menestyviä urheilijoita. Myös julkisuudenhenkilöt ovat mieluisia vieraita.

- Kun puhuimme Wilsonin vierailusta etukäteen, aika harva muisti häntä. Mutta kun yksi muisti ja sitten mietimme, missä hänet on kenties nähnyt, niin asia avautui, Perttula kertoo.

- Se ei haittaa, jos puhuja on ennestään tuntematon, jos hän on hyvä puhuja, Perttula uskoo.