1. yle.fi
  2. Uutiset

"Soittakaa Paranoid!" lähtee useimmiten humalaisen miehen suusta

Yleisön joukosta kuuluva huuto Soittakaa Paranoid! on saanut suomalaiset muusikot tuskalliseen hymyyn jo vuosikymmenien ajan. –Noin 70%:lla keikoistani kuulen sen huudon, usein vähän vanhemman miehen suusta, joka on humalassa, myöntää muusikko Ilkka Esselström. Tällä viikolla Balck Sabbathin klassikosta kuullaan uusia versioita.

viihde
Muusikko Ilkka Esselström akustisen kitaran kanssa
Muusikko Ilkka Esselström ei Soittakaa Paranoid-huudosta hätkähdä, vaan alkaa välittömästi soittamaan Freud, Marx & Jungin coverversiota otsikolla Metsän poika, joka kulkee Aleksis Kiven sanoin.Miki Wallenius / Yle

Yle.fi/musiikki-sivusto on nostanut Black Sabbathin klassikkolaulun Paranoid kunniaan tällä viikolla. Teemaviikon aikana sivustolla voi kuulla ja äänestää parasta näkemystä eri versioista.

Riihimäkeläinen muusikko Ilkka Esselström tekee elääkseen hyvin monenlaista keikkaa eri kokoisilla yhtyeillä. Hänkin törmää Paranoid-huudahdukseen harvase ilta.

–Teen 10 keikkaa kuukaudessa. Noin 70 %:lla keikoistani joku sen aina huutaa. Useimmiten se on keski-ikää lähestyvä humalainen mieshenkilö joka sen huutaa. Jos hän ei sitä keikan aikana tee, niin viimeistään silloin kun kamoja roudataan.

Jos hän ei sitä keikan aikana tee, niin viimeistään silloin kun kamoja roudataan

Ilkka Esselström

Esselström ei huudosta hätkähdä, vaan alkaa välittömästi soittamaan Freud, Marx & Jungin coverversiota otsikolla Metsän poika, joka kulkee Aleksis Kiven sanoin.

Vaikka huudahduksen tarkoituksena on saada artisti soittamaan Paranoidia, ei kukaan välttämättä odota näin edes käyvän. Huudosta on muodostunut vuosien varrella populaarikulttuuriin kuuluva rituaali, joka osaltaan täyttää livekeikan tyhjän tauon tai ainakin keventää kiusaantunutta tunnelmaa.

Soittakaa Paranoid -viikon aikana osoitteessa yle.fi/musiikki-sivustolla klassikkobiisiä versioivat mm. Kari Peitsamo, Mirel Wagner, Lauri Porra, Räjäyttäjien Rapa, kurkkulaulaja Gangzi ja Mikko Alatalo. Voittaja julkistetaan pyhäinpäivänä, 2 marraskuuta.

Viikon suojelijana toimii musiikkitoimittaja-sarjakuvataiteilija Juho Juntunen, jonka väitetään ensimmäisenä tokaisseen Soittakaa Paranoid! 23 vuotta sitten Daytonassa, Yhdysvalloissa.

Lue seuraavaksi