1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Antti Kaikkonen: Fortumin sähkönsiirtoverkon pysyttävä kotimaisessa omistuksessa

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen kiirehtii hallituksen kantaa Fortumin sähkönsiirtoverkon myyntiaikeisiin. Kaikkonen on huolissaan verkon päätymisestä ulkomaiseen omistukseen. Hänen mielestään kysymys on strategisesti merkittävästä liiketoiminnasta maamme huoltovarmuuden kannalta.

Antti Kaikkonen Kuva: Yle

Tuusulalainen kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on maanantaina jättänyt kirjallisen kysymyksen Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myymisestä.

- Epäilen, että Fortumissa puuhataan ihan näinä aikoina sähkönsiirtoverkon myymistä jollekin ulkomaiselle pääomasijoittajalle.

Suomen valtio on Fortumin suurin omistaja, ja Kaikkosen mielestä nyt on omistajaohjauksen aika.

- Minusta on pääasia, että se pysyy kotimaisessa omistuksessa. Itselleni käy, että se pysyy Fortumilla niin kuin tälläkin hetkellä, mutta jos Fortum sen ehdoin tahdoin haluaa jonnekin myydä, ja maan hallitus vielä menisi hyväksymään myynnin, niin sitten pitäisi etsiä vaihtoehtoa.

- Keskusta on esittänyt vaihtoehdoksi, että perustetaan uusi valtionyhtiö omistamaan erilaista valtion infraa ja kehittämään sitä, ja itse asiassa tämä Infra Oy olisi ihan hyvä ja luonteva omistaja tälle sähköverkolle.

Verkon osto voitaisiin Antti Kaikkosen mielestä rahoittaa myymällä valtion vähemmän tärkeää omistusta.

- Vaikkapa Sampo Oyj:n omistusta tai TeliaSoneran omistusta. Näissä yhtiöissä valtionomistus ei ole niin tärkeä, mutta sähköverkko on monopoli, ja siinä mielessä sen omistaminen ja kehittäminen on tärkeää, että se on kotimaisissa ja vastuullisissa käsissä.

Fortumilla on Suomessa noin 600 000 asiakasta, joista suuri osa Uudellamaalla.