Terveyskeskus sairastaa

Potilaita liukuhihnalla, turhia lääkärintodistuksia - lääkärit kertovat, miksi terveyskeskus sairastaa.

Silminnäkijä
Terveyskeskuslääkäri Outi Seppälä mittaa potilaan verenpainetta.

Potilaita liukuhihnatyönä, turhia lääkärintodistuksia, liikaa toimistotöitä - lääkärit kertovat, miksi terveyskeskus sairastaa.

Perusterveydenhuolto on kriisissä. Terveyskeskuksiin on vaikea saada aikoja tai lääkäreitä. Ne joilla on varaa ja mahdollisuuksia, hakeutuvat yksityiselle lääkärille tai työterveyshoitoon.

Paljon puhuttu sote-uudistus yrittää purkaa terveydenhuollon umpisolmuja. Toimittaja Tiina Merikanto jalkautui seuramaan terveyskeskusten arkea. Kolme lääkäriä piti pyynnöstä päiväkirjaa työstään. Yksi keskeinen havainto oli, että ainakin monista lääkärinlausunnoista voisi luopua.

On älytöntä, että lääkäri toimii jonkinlaisena flunssapoliisina.

Outi Seppälä

- On älytöntä, että lääkäri toimii jonkinlaisena flunssapoliisina. Sillä kuormitetaan terveyskeskuksia niin, että tärkeät sairaudet jää hoitamatta, sanoo yli 20 vuotta terveyskeskustyötä tehnyt Outi Seppälä.

Samaa mieltä on reilun parinkymmenen vuoden terveyskeskuskokemuksella Arto Virtanen. Hän esimerkiksi jättäisi väliin niiden lausuntojen kirjoittamisen, joiden mukaan potilaan jalat on edelleen amputoitu. Monista hoitosuositusten kontrollikäynneistä voisi myös hänen mielestään luopua.

- Esimerkiksi pelkästään verenpainetaudin hoitosuosituksia noudattamalla, meillä pitäisi Nurmijärvellä olla kaksi lääkäriä enemmän kuin nyt, sanoo Virtanen.

Terveyskeskuslääkäri Arto Virtanen tutkii potilasta
Terveyskeskuslääkäri Arto Virtanen on tutkinut potilaita jo 28 vuotta. Yle Silminnäkijä

Terveyskeskuslääkärien määrä väheni 3 prosenttia vuosina 2000-2010. Samaan aikaan lääkärien kokonaismäärä kasvoi 24 prosenttia. Kasvusta 61 prosenttia meni yksityiselle sektorille ja työterveyshuoltoon.

Samaan aikaan terveyskeskuslääkärikäynnit vähenivät kahdella miljoonalla käynnillä. Yli kolmannes odottaa terveyskeskukseen pääsyä vähintään viisi viikkoa.

Nuoret lääkärit arvostavat vapaa-aikaa, eivätkä ole valmiita samanlaisiin uhrauksiin kuin aiemmat sukupolvet.

Yleislääkärit tutkivat potilaita ja määräävät tutkimuksia, kirjaavat päivän aikana tapahtumat, kirjoittavat reseptejä ja todistuksia sekä perehtyvät ohjeisiin ja määräyksiin.

Päivät ovat täysiä, ja aina työaika ei riitä. Arto Virtanen sanoo, että pitää olla ripeä ja sukkela.

- Ihmisten täytyy päästä vastaanotolle tai sitten asiat jäävät hoitamatta, muistuttaa Virtanen.

Outi Seppälä sanoo, että systeemimme suurimpia ongelmia on jatkuvuuden puute. On erittäin tehotonta, jos moni eri lääkäri perehtyy saman ihmisen asioihin.

- Se on myös pahaksi potilas-lääkäri suhteelle, koska luottamussuhdetta ei synny.

Terveyskeskuslääkäri Outi Seppälä tutkii potilasta
Yle Silminnäkijä

Yleislääkärin työ on maailman kaunein ja maailman kauhein ammatti, sanoo Seppälä. Työ on raskasta, mutta myös hauskaa ja mielenkiintoista.

- Potilaillani voi olla ihmeellisempiä elämäntarinoita ja paljon mielenkiintoisempaa kerrottavaa kuin parhaimmassakaan romaanissa.