1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion palvelualuejohtaja tyrmää väitteet koulusäästöjen aiheuttamista lisäkuluista

Kuopion palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas torjuu vanhempien väitteet Kuopion koulusäästöjen vaikutuksista. Vanhempien laskelmien mukaan koulujen lakkauttamiset muun muassa lisäisivät säästöjen sijaan kustannuksia tulevaisuudessa ja kasvattaisivat luokkakokoja jopa 30 oppilaan luokiksi.

Kuopio
Ihmiset osoittavat mieltään Kuopion torilla.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kuopion kaupungin suunnitelmat karsia kouluverkostoa eli lakkauttaa kuusi koulua ovat herättäneet runsaasti keskustelua julkisuudessa. Vanhempien laskelmien mukaan koulujen lakkauttamiset muun muassa lisäisivät kustannuksia säästöjen sijaan tulevaisuudessa ja kasvattaisivat luokkakokoja jopa 30 oppilaan luokiksi.

Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen tukemisen palvelualuejohtaja Pekka Vähäkankaan mukaan suunnitellut koulusäästöt eivät siirrä kustannuspaineita tulevaisuuteen.

- Asukkaiden omissa laskelmissa ei ole huomioitu sisäistä muuttoliikettä, joka on suurin muuttoliike. Näitä on tietysti hyvä tarkistaa, että mihin tiedot perustuu ja onko ne ajantasalla. Suoraviivaiset johtopäätökset siitä, että esimerkiksi vähän pidempi koulumatka johtaisi syrjäytymiseen on ihan ylimitoitettuja reaktioita, Vähäkangas sanoo.

"Säästöt etsitään rakenteista"

Kuopion kaupunki on Vähäkankaan mukaan tehnyt laskelmat väestöennusteiden pohjalta. Kaupunki on vastaanottanut koululakkautuksista runsaasti palautetta.

- Niissä nousee esille etenkin huoli lasten opetuksesta, kun oma koulu on aina rakas niin mietitään millaista opetusta uudessa koulussa saa. Ja miten oppilasasiat on hoidettu, onko kiusaamista ja mitä säästöjä asiasta tulee kaupungille.

Vähäkankaan mukaan lähtökohtaisesti säästöjä etsitään nimenomaan rakenteista.

- Lähtökohta on ollut se, että pedagogiikasta ja koulujen opetusresurssista ei tarvitse leikata jos löydetään säästöt rakenteista.

Kuopion koululakkautukset koskevat yli 400 oppilasta. Kuopio valmistelee ensi vuodelle Kemppaanmäen, Kettulan ja Pitkälahden koulujen lakkautusta. Vuodelle 2015 puolestaan suunnitellaan Länsirannan kolmen koulun eli Hirvilahden, Rytkyn ja Kaislastenlahden koulujen yhdistämistä.

Kouluverkoston tiivistämisellä haetaan 1,5 miljoonan euron kustannussäästöjä vuositasolla.

Lue seuraavaksi