Etkö pääse hyttiin sisälle? Matkapuhelin voi nollata avainkortin

Älypuhelimen läheisyys voi tyhjentää hytin avainkortin. Avainkorttien nollautuminen on noussut ongelmaksi viimeisen vuoden aikana. Tarkkaa syytä ilmiöön ei tiedetä.

Kuva: Yle

Risteilyllä ei kannata laittaa hytin oven avaavaa korttia talteen älypuhelimen suojakoteloon. Liian lähelle tuotuna matkapuhelimen säteily voi tyhjentää kortilla olevat tiedot. Viking Linella toimimattoman hyttikortin käy vaihtamassa kymmenisen asiakasta per risteily.

– Valitettavan usein kortin magneettiraita vioittuu matkapuhelimen säteilystä, Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund toteaa.

Matkapuhelimet ovat suuri riesa, mutta ylipäätään kaikki magneettinen vahingoittaa korttia. Pahimmassa tapauksessa käsilaukun kiinnitysmagneetti voi nollata avainkortin.

Ongelma ilmaantunut vuoden aikana

Viking Linella ollaan ymmällään ongelman kanssa, koska aina matkapuhelin ei tee tyhjennystä. Syytä taustalla piilevään ilmiöön selvitetään parhaillaan.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund pitää hyvänä ideana, että jatkossa asiakkaita varoitettaisiin ilmiöstä esimerkiksi painattamalla varoitusteksti korttiin.

– Syytä tutkitaan, mutta tällä välillä ehdottomasti pyritään parantamaan tiedotusta, ettei näin kävisi, Grönlund sanoo.

Hyttiavaimia toimittava yrityskään ei ole perillä ongelman varsinaisesta aiheuttajasta. Yrityksen mukaan ongelma on noussut puheenaiheeksi viimeisen vuoden aikana. Korttien magneettiraita on pysynyt samanlaisena, joten kehittyneet matkapuhelimet ovat todennäköisempi syypää ongelmaan.