Näkökulma: Voiko mieli sairastuttaa lomalta palaavan?

Reissussa öiden kauneus huumaa, laulu soi ja naiset ovat kauniita. Karu arki voi kuitenkin iskeä jo kotimatkalla. Toimittaja Markku Lähdetluoma pohtii pakinassaan, voivatko fyysiset oireet johtua mielen oudoista liikahduksista.

Kyynärpää turposi piikkikärsän tai mielen ansiosta - vaiko molempien yhteisvaikutuksesta? Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tuttavani lähti innoissaan ulkomaanmatkalle syksyn pimeyden puristaessa kovimmalla voimallaan aivokoppaa kuin katujyrä asvalttia. Pää tuntui työpäivän tuoksinassa raskaalta kuulapallolta_. _Odotettu loma tuli siis tarpeeseen kesken työkiireiden ja lukuisten muiden paineiden.  

Vatsanpeitettäkin oli kertynyt turhan paljon, ja puntarin viisari morkkasi ihramahaa. Oli korkea aika siis lähteä rentoutumaan.

Matka Eurooppaan, Unkariin, sujuikin mukavasti. Viini virtasi, laulu soi, naiset olivat kauniita ja eurooppalainen elämänmeno sekä puheensorina kutitteli korvaa ja hiveli mieltä.

Lämmin ilma sai kävelylle iltamyöhään aina "yöhön huumaavaan" asti Tonavan vartta pitkin, ja silmä lipui pitkin virtaavaa vettä kuin gondoli Venetsian kujilla.

Vatsanpeitettäkin oli kertynyt turhan paljon, ja puntarin viisari morkkasi ihramahaa.

"Ja kukkain tuoksu oli hurmaava".

**Mutta paluu arkeen **ei sujunut suunnitellulla tavalla, sillä jo paluumatkalla kotimaahan tuttavani matkakumppani huomautti lentokoneessa hänen punoittavasta korvanlehdestään. Kotimaassa karu totuus valkeni. 

Koneessa punoittanut korvannipukka muuttui vuotavaksi paiseeksi, visvasyyläksi, lisäksi kyynärpää turposi ja silmäkulma muurautui lähes umpeen.

Hänelle tapahtui samalla tavalla kuin aiemmilla tropiikin reissuilla. Tuolloin hän sai paiseita ja rakkuloita äänettömistä moskiitoista - allergialääkkeistä huolimatta.

Tuttavani oli hädissään ja otti yhteyttä lääkäriin: Mistä tällainen reagointi johtuu? Onko syy Tonavan piikkikärsien vai voiko oireiluun vaikuttaa myös työstressi tai molemmat yhdessä?

”Voinko enää matkustaa ulkomaille ollenkaan?"  Kysymykset virtasivat vuolaana.

Lääkäri määräsi parin viikon antibioottikuurin ja katsoi asiakastaan kuin ulkoavaruudesta tullutta kummajaista." Ja oliko kaikki muuten hyvin, miten kotona, töissä, näkyykö pieniä vihreitä ukkeleita?"

Tuttavani puolustautui sillä, että onhan meillä täällä Suomessakin havaintoja entistä suuremmista ja myrkyllisemmistä kärsäkkäistä, jotka osaavat lentää tänne jopa Afrikasta asti.

Koneessa punoittanut korvannipukka muuttui vuotavaksi paiseeksi. Lisäksi kyynärpää turposi ja silmäkulma muurautui lähes umpeen.

Ja toisaalta sama kohtalo odottaa täällä inisijöihin voimakkaasti reagoivia eurooppalaisia, jotka tulevat lomallaan Lapin mäkäräisten syötäväksi.

Kaikki tämä edellä kerrottu on johtanut tuttavani siihen pisteeseen, että hän miettii lopettavansa ulkomailla matkailun kokonaan. Säästyvätpähän nekin rahat.

Mutta mikä osuus omalla mielellä oli tapahtuneeseen? Se jäi arvoitukseksi.

Voiko mielen sopukoista nousta vuotava visvasyylä korvaan? Kuinka pitkälle mieli voi ohjata ruumista?