Syyrian al-Assadin puhe synnytti taistelun Libanoniin - armeijakin vaikeuksissa

Syyrian sisällissota uhkaa levitä Libanoniin. Tripolin kaupungissa paikalliset yhteenotot leimahtavat kerta toisensa jälkeen. Libanonin armeija ei saa osapuolia kuriin.

Ulkomaat

Libanonin pohjoisosassa, Tripolin kaupungissa on jo viikon ajan ollut verisiä yhteenottoja, joissa on kuollut kaikkiaan 17 ihmistä ja jopa sata haavoittunut. Vastakkain ovat Tripolin kahden eri kaupunginosan asukkaat. Toisessa kaupunginosassa on sunnimuslimeja, jotka kannattavat Syyrian kapinallisia. Toisella puolella katua, naapurikaupungiosassa taas asuu alaviitteja, jotka tukevat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

Maanantaina kaksi ihmistä sai surmansa ammuskelussa.

Libanonin armeija on määrätty rauhoittamaan välikohtaus, mutta panssarivaunujen ja muiden ajoneuvojen eteneminen on hidasta palavien autonrenkaiden ja sala-ampujien takia. Kolme sotilasta on haavoittunut tulituksessa.

Yhteenotot puhkesivat viime viikon tiistaina, kun Libanonin televisio esitti al-Assadin puheen, jossa tämä sanoi harkitsevansa asettuvansa uudelleen ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hän totesi myös, ettei aika ole kypsä rauhanneuvotteluille, joilla 2,5 vuotta kestänyt sisällissota saataisiin loppumaan.

Tripolissa sunnien ja alaviittien välillä on ollut jännitettä jo vuosikymmeniä, mutta Syyrian sisällissota on pahentanut tilannetta. Kaupungissa on ollut jatkuvasti aseellisia yhteenottoja. Kaupungin 200 000 asukkaasta 80 prosenttia on sunneja, alaviitteja on vain 6 - 7 prosenttia. Loput ovat kristittyjä. Alaviitit ovat vähäisestä määrästään huolimatta pitäneet kiinni omasta kulttuuristaan.

Monet asukkaat ovat kyllästyneet yhteenottoihin ja erityisesti Libanonin armeijan kyvyttömyyteen lopettaa niitä.

- Se on ihan vitsi. Toukokuun 2008 jälkeen tämä on jo 18. kerta, kun he (armeija) tulevat auttamaan. Todellisuudessa armeija tekee vain pienen kierroksen ja lähtee taas. Ei siitä ole ratkaisua, kertoi eläkeläinen Mustafa al-Hajj uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Lähteet: AFP, Reuters