USA:n sotilailla uusi salainen ase: rasvaimu

Yhdysvaltalaiset sotilaat ovat hädissään, sillä asevoimat suhtautuu ankarasti ylipainoon. Jos pikadieetti ei onnistu, ainoa ratkaisu on salassa tehty rasvaimu.

Ulkomaat
Yhdysvaltain sotilaat marssivat jonossa.
Igor Kovalenko / EPA

Yhdysvaltain kansalaisten lihominen yltää myös maan asevoimien henkilöstöön. Sotilaille lihominen on erityisen haitallista, koska he ovat sen takia välittömässä vaarassa menettää työpaikkansa.

Uutistoimisto AP:n mukaan yhdysvaltalaiset sotilaat turvautuvat yhä useammin plastiikkakirurgien apuun selvitäkseen terveystarkastuksiin liittyvistä kehon rasva-arvojen mittauksista. Tukikohtien lähellä työskentelevät plastiikkakirurgit kertovat, että sotilaat tulevat hädissään pyytämään heiltä rasvaimua, kun terveystarkastus lähestyy ja paino on päässyt nousemaan liikaa.

Puolustusministeriö ei ole nimenomaisesti kieltänyt rasvaimun käyttöä, mutta periaatteessa kehon muuttamista kirurgisesti ei hyväksytä keinona läpäistä kuntotesti.

Vaaka voi antaa potkut

Yhdysvaltain asevoimat suhtautuu ylipainoisiin sotilaisiin ankarasti. Jos sotilas kerrankin osoittautuu tarkastuksessa ylipainoiseksi, hänen mahdollisuutensa ylennyksiin häviävät jopa vuosiksi. Jos ylipaino todetaan kolme kertaa, seurauksena voivat olla potkut.

Erottamiset ylipainon takia ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Maajoukoista erotettiin vuonna 2008 kaikkiaan 168 sotilasta ylipainon takia, viisi vuotta myöhemmin jo yli kymmenkertainen määrä, 1 815. Muissa aselajeissa määrät ovat myös ovat kasvaneet, mutta ei yhtä nopeasti.

Monien asiantuntijoiden mielestä asevoimissa käytetty kehon rasvamäärän mittaustapa on vanhanaikainen. Se ei heidän mielestään ota huomioon sitä, että Yhdysvaltain kansalaisten keskimääräinen koko kasvaa muutenkin kuin lihomalla.

Sitäpaitsi lievä ylipaino ei välttämättä ole merkki siitä, ettei henkilö selviäisi taistelutehtävistä, kriitikot sanovat.

Asevoimien omat asiantuntijat tyrmäävät kritiikin. Heidän mukaansa on erittäin harvinaista, että ylipainoinen henkilö menestyisi fyysisen kunnon mittauksessa.

Lähteet: AP