1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittipääministeri uhkaili Snowdenin tietoja julkaisevia lehtiä

Britannian pääministeri David Cameron on menettänyt kärsivällisyytensä Edward Snowdenin paljastustietojen suhteen. Hän uhkaa tietoja julkaisevia lehtiä hallituksen määräämillä julkaisukielloilla.

David Cameron. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian pääministeri David Cameron uhkaa ryhtyä voimatoimiin niitä tiedotusvälineitä kohtaan, jotka julkaisevat Edward Snowdenin paljastustietoja.

Venäjällä maanpaossa oleva entinen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n työntekijä on paljastanut tietoja entisen työnantajansa ja Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n yhteistyöstä.

Pääministeri Cameron varoitti tiedotusvälineitä julkistamasta Snowdenin tietoja, koska ne vaarantavat hänen mielestään maan turvallisuuden. Cameron vaati tiedotusvälineiltä sosiaalista vastuuta. Hän mainitsi erityisesti brittilehti The Guardianin.

- Jos he eivät noudata sosiaalista vastuuta, hallituksen on hyvin vaikea olla puutumatta asiaan, Cameron sanoi parlamentin istunnossa.

Cameron teki kansanedustajille selväksi, että hänen kärsivällisyytensä Snowdenin suhteen oli lopussa, mutta vakuutti samalla, ettei hänen nimenomainen tarkoituksensa ole ottaa kovia keinoja käyttöön. Cameron toivoo sanomalehtien muuttavan itse omaa käytöstään.

Cameron kuitenkin otti esiin mahdollisuuden, että hallitus voi käyttää myös tiedotusvälineisiin kohdistettavia määräyksiä tai julkistamiskieltoja.

Snowdenin tekemät paljastukset olivat esillä myös perjantaina. Tuolloin Cameron syytti Snowdenia ja eräitä sanomalehtiä Britannian vihollisten avustamisesta, kun paljastustiedot auttavat näitä välttämään tiedustelutoimintaa.