Yhä useampi hoitaa lapsenlapsiaan - velvollisuudesta

Isovanhempien lapsenlapsilleen antaman hoivan arvo on noussut jo yli puoleen miljardiin euroon vuodessa. Uuden tutkimuksen mukaan kolme neljästä suuriin ikäluokkiin kuuluvasta isovanhemmasta hoitaa lapsenlapsiaan vähintään kerran vuodessa. Joka kymmenes tarjoaa apua viikoittain.

Kotimaa
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suurten ikäluokkien tarjoamaa apua lapsilleen ja lapsenlapsilleen on seurattu viiden vuoden välein osana Sukupolvien ketju -tutkimushanketta. Vuonna 2007 tutkijat arvioivat, että isovanhempien antaman lastenhoitoavun arvo on 270 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan arvo oli noussut kaksinkertaiseksi, lähes 550 miljoonaan euroon.

- Tämäkin laskelma on todennäköisesti alakanttiin, arvioi tutkija Mirkka Danielsbacka Helsingin yliopistosta.

Summaa voi hahmottaa vertaamalla sitä esimerkiksi päivähoidon kustannuksiin: kaikkien päivähoidossa olevien suomalaislasten hoito maksaa kuukaudessa karkeasti arvioiden 270 miljoonaa euroa (päivähoidossa oli vuonna 2010 yhteensä 270 000 lasta, yhden lapsen hinta keskimäärin 1 000e/kk). Isovanhempien hoitoavulla saisi siis kaksi ja puoli kuukautta julkista päivähoitoa.

Isovanhemmilla velvollisuus hoitaa lapsenlapsiaan

Syy lastenhoitoavun lisääntymiseen on se, että suurilla ikäluokilla on nyt entistä enemmän lapsenlapsia ja he ovat myös itse jääneet eläkkeelle, joten aikaa hoitamiseen on enemmän. Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että myös asenteet ovat muuttuneet: entistä suurempi osa vastaajista oli sitä mieltä, että isovanhempien velvollisuus on hoitaa lapsenlapsiaan.

- Näyttäisi siltä, että lastenhoidon intensiteetti eli se kuinka monta kertaa lapsia hoidetaan, on lisääntynyt, kertoo Danielsbacka.

Ei kannattaisi suhtautua suuriin ikäluokkiin pelkkänä eläkepommina.

Mirkka Danielsbacka

Suuret ikäluokat myös tukevat lastensa perheitä taloudellisesti - huomattavasti enemmän kuin lapset heitä. Suuri osa lapsiperheistä saa taloudellista tukea molemmilta isovanhemmilta.

- Ei kannattaisi suhtautua suuriin ikäluokkiin pelkkänä eläkepommina vaan heistä voi olla hyvinkin paljon näkymätöntä hyötyä, mikä ei näy virallisissa tilastoissa, muistuttaa Mirkka Danielsbacka.

Toisaalta suurten ikäluokkien vanheneminen näkyy myös siinä, että entistä suurempi osa saa käytännön apua lapsiltaan ja sisaruksiltaan. Naiset antavat hoiva-apua, miehet käytännön apua.

Kyselytutkimuksessa selvisi myös, että naiset pitävät miehiä enemmän yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin. Kaikki pitävät enemmän yhteyttä äidin kuin isän puoleisten sukulaisten kanssa.