1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rap-artisti Asa inspiroituu Suomenlinnan rennosta ilmapiiristä – rajut sanoitukset ovat pehmentyneet uudella levyllä

Suomenlinnassa sijaitsevalla pienellä Ylivoima-studiolla syntyy huipputason kotimaista rap- ja reggaemusiikkia. Studion tuottajien käsissä ovat hioutuneet muun muassa Jukka-Pojan, Raappanan, Soul Captain Bandin ja Palefacen levyt. Tänä syksynä rap-artisti Asa työstää uutta Rapsodia-levyään Ylivoima-studiolla.

Asa tekee uutta Rapsodia-levyä. Taustalla DjPolarsoul Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Itähelsinkiläinen rap-artisti Asa innostui aikoinaan rap-musiikista graffitikulttuurin ja amerikkalaisten esikuvien perässä. Julkisuuteen hän kuitenkin nousi reilut kymmenen vuotta sitten Punainen tiili -albumillaan, jonka viesti oli voimakkaasti vasemmistolainen.

Myöhemmin sanoitukset ovat pehmentyneet, ja uudella Rapsodia-levyllä otetaan rennosti.

- Tällä kertaa sanoitukset eivät ole kovin kantaa ottavia. Kyllä siellä taustalla aina pieni sosialisti pihisee, mutta nyt on koitettu jättää asenne ja liian suuret ajatukset taka-alalle. Tämä musiikki on tehty viikonlopun viihtyisään viettämiseen, Asa sanoo.

Keikkailu käy työstä

Asa on tehnyt kymmenkunta levyä, mutta elanto tulee pääasiassa keikkailusta. Joka viikolle on buukattu kaksi keikkaa, joten flunssa ei saa yllättää.

Täällä Suomenlinnan sutdiolla saa hauskutella ja olla vähän lapsikin.

Rap-artisti Asa

- Keikoilla käyminen on enemmän sitä konkreettista työtä. Siellä me joudumme vähän kantamaankin ja tekemään fyysistä hommaa. Mutta täällä Suomenlinnan sutdiolla saa hauskutella ja olla vähän lapsikin. Joskus vaan katsomme Youtubesta hauskoja videoita ja syömme sämpylöitä koko päivän. Mutta keikalla hoidetaan kyllä homma kunnolla.

Ujo takapenkin poika

Vaikka Asa esiintyy työkseen, hän karttaa turhaa julkisuutta ja pitää itseään ujona takapenkin poikana. Keikkailuun on kehittynyt ammattimainen rutiini, mutta esiintymiset jännittävät vieläkin.

- Se toimii niin, että sitä vaan tietää mitä tekee, kun hommaa on tehnyt tarpeeksi kauan. Jos vatsa on oikein sekaisin, niin parin kaljan nauttiminen helpottaa.

Keikoilla Asan tukena on DjPolarsoul, joka myös tuottaa Asan levyjä. Kaverukset viettävät tiiviisti aikaa yhdessä sekä keikoilla että studiolla.

- Yhteistyö on intensiivistä ja välillä raskastakin, kun olemme tehneet pitkiä projekteja ja deadlinet painavat päälle. Joskus väittely menee yhtä huvittavaksi kuin esimerkiksi pariskunnilla voi olla, mutta se varmaan kuuluu musiikin tekemiseen. Pääosin kommunikointi menee meillä kuitenkin ihan sujuvasti ja olemme samalla sivulla, DjPolarsoul kertoo.

Rap-levy on monen musikantin soppa

DjPolarsoul ei ole ainoa tuottaja Asan uusimmalla levyllä, vaan tuottajia on kaikkiaan yli kymmenen. Kappaleiden aihioita on kerätty eri puolilta Suomea. Asa ja DjPolarsoul jalostavat ne studiolla eteenpäin.

- Yksi jäbä ideoi ensin teeman, johon me lisäämme elementtejä. Mutta loppujen lopuksi varmaan neljä musikanttia on sotkenut sormensa soppaan, ennen kuin biisi tulee valmiiksi, Asa kertoo.

Joukkoistetun tuotannon hedelmiä kuullaan marras-joulukuun vaihteessa, kun uusi Rapsodia-levy julkaistaan.