Hirvikärpänen ei pakkasta pelkää - ötököitä seurana edelleen

Metsuria ihmetyttää hirvikärpästen seura vielä tässä vaiheessa vuotta. Vaikka kalenteri käännetäänkin marraskuulle, päivälämpötilat ovat mahdollistaneet ötököiden pörräämisen.

Kotimaa
Mikroskooppikuva hirvikärpäsen yläruumiista.
Jyväskylän yliopiston hirvikärpäsprojekti

Martti Lipponen tekee raivuutöitä metsässä. Tällä hetkellä raivaussaha laulaa Tohmajärven itäosan metsiköissä. Työtä ei tarvitse tehdä yksin, sillä seurana on edelleen pieniä pörriäisiä. Yhden yllättävän havainnon Lipponen teki maanantaina.

- Kun menin autolle, niin repussa oli salamatkustaja. Hirvikärpänen oli mukana, vaikka talvi jo näin lähellä ja pakkasöitä ollut. Ei niitä ole parvittain, mutta yksittäisiä hirvikärpäsiä kyllä. Myös mäkäräinen lensi vielä, Lipponen kertoo.

Hän on pitänyt kirjaa luontohavainnoistaan.

- Ei tämä ainutlaatuista ole, esimerkiksi 1.11.2010 oli huomasin mäkäräisen. Tuolloin samana päivänä veljeni huomasi oikein parven hirvikärpäsiä, Lipponen kertoo kirjanpidostaan.

Lipposen tuntuman mukaan viime vuosina hirvikärpäsiä on kuitenkin lennellyt totuttua myöhemmin syksyllä.

Tutkija: Hirvikärpäsen lento jatkuu, jos päivällä riittää lämpöä

Hirvikärpäset kuoriutuvat koteloistaan maastossa loppukesällä tai syksyllä, riippuen lämpötiloista ja maantieteellisestä sijainnista. Eläimet ovat ihmisenkin seurana metsissä runsaimmillaan loppusyksyllä, mutta ilmojen viiletessä pysyvästi alle viiden asteen, ne katoavat.

Niiden tiedetään selviävän lyhyen aikaa jopa -16 °C asteessa.

tutkija Sirpa Kaunisto

- Tämä ei johdu siitä, että ne kuolisivat, vaan siitä, että ne ovat kohmeessa eivätkä vaihtolämpöisinä kykene lentämään. Aikuiset hirvikärpäset itse asiassa selviävät yllättävän hyvin hengissä pikkupakkasista ja niiden tiedetään selviävän lyhyen aikaa jopa -16 °C asteessa. On mahdollista, että hirvikärpäset voivat syksyllä pidentää lentojaksoaan pakkasöistä huolimatta, mikäli päivälämpötilat mahdollistavat lennon ja isännän etsimisen, kertoo tutkija Sirpa Kaunisto Itä-Suomen yliopistosta.

Hirvikärpäset voivat pidentää lentojaksoaan pakkasöistä huolimatta, jos päivälämpötilat mahdollistavat lentämisen ja isännän etsimisen.

- Joka tapauksessa päivälämpötilojen viileneminen, yleensä lokakuun alkupuolella tai sen jälkeen, on kriittinen ajanjakso. Tätä ennen sopiva isäntä olisi löydyttävä tai muuten aikuiset kärpäset jäävät ilman ravintoa ja kuolevat ennen pitkää maastossa ollessaan, Kaunisto jatkaa.

Raivaussahan varresta on hyvä tarkkailla luontoa

Martti Lipposen raivuutyö antaa aitiopaikan pohjoiskarjalaisen luonnon tarkasteluun. Hän on pannut merkille myös eläinten suojavärityksen.

- Aika vaalea turkki on jäniksellä ja oravalla myös. Ei ole juurikaan suojaväriä, Lipponen luonnehtii.

Lipponen on myös havainnot tavallista enemmän kyykäärmeitä. Hän ynnää, että hän on nähnyt kesän mittaan noin 30 käärmettä.