1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnwatch: Hoivapalveluyritys Attendolla monimutkainen veroparatiisiverkosto

Tänään tiistaina julkaistun raportin mukaan Attendon omistus kulkee Luxemburgin kautta Jerseyn veroparatiisiin.

Kotimaan uutiset

Kansalaisjärjestö Finnwatch syyttää hoiva- ja terveyspalveluyritys Attendoa rahan kierrättämisestä veroparatiiseissa.

Finnwatchin tänään tiistaina julkaiseman raportin mukaan Attendo ja sen omistajat maksavat kannattavasta liiketoiminnastaan huolimatta vain vähän veroja toimintamaihinsa. Tämä johtuu siitä, että Attendo toimii vahvasti velkarahalla, minkä takia sen voitot menevät velkojen maksuun.

– Miksi toimintaa on rahoitettu niin vahvasti velalla, vaikka yrityksen toiminta on ollut hyvin voitollista? ihmettelee raportin toinen kirjoittaja Finnwatchin tutkija Matti Ylönen.

Samalla hän korostaa, että sinänsä mitään laitonta ei ole tehty.

Raportista ilmenee, että Attendon omistus kulkee Luxemburgin kautta Jerseyn veroparatiisiin. Attendon rahoitusjärjestelyjä ei ole kuitenkaan ollut mahdollista selvittää loppuun saakka veroparatiisin salaisuuslakien takia. Jerseyllä toimivista yrityksistä ei saa tyypillisesti mitään tietoa.

Attendoa on lisäksi kritisoitu sen käytännöstä ottaa lainoja omistajilta. Vuoden 2012 kevääseen asti yhtiöllä oli muun velan lisäksi omistajilta otettuja korkeakorkoisia lainoja. Lainat otettiin luxemburgilaisen omistajayrityksen kautta. Ruotsi vei nämä lainat oikeuteen, jossa käytäntö todettiin lainmukaiseksi.

Attendo tuottaa palveluita noin 60 terveysasemalle ja 100 hoivakodille ympäri Suomea. Yritys toimii myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Attendo on yksi Pohjoismaiden suurimmista hoivapalveluiden tuottajista.

Yhtiötä on aiemminkin kritisoitu verosuunnittelusta.

Lue seuraavaksi