Ammuttu maakotka voi toipua lentokuntoon

Sotkamossa ammuttu maakotka on saanut lastan siipeensä. Liperissä eläintä hoitava Juha Hartikainen kertoo, että lintu voi parantua sellaiseen lentokuntoon, että se voidaan vapauttaa luontoon.

luonto
Maakotka.
Maakotka.Hannu Hautala

Sotkamossa Kainuussa viikonloppuna haavoittuneena löydetty maakotka saa hoitoa Liperissä Pohjois-Karjalassa. Linnusta huolehtii kokenut lintujen hoitaja Juha Hartikainen.

- Lintu on kiukkuinen ja aktiivisesti puolustaa itseään, Hartikainen kuvailee.

Metsästäjä vei löytämänsä siipeen ammutun linnun erämökkiin, jossa hän nukkui yön yli eläimen kanssa. Tällöin se oli ollut rauhallinen, jopa antanut silittää, Hartikainen kertoo.

Linnulla oli siivessä hauli, eli muutaman millin kokoinen kuula. Osuessaan se oli katkaissut luun linnun oikeasta siivestä. Lentokyvyttömyys on tuskainen tila linnulle, joka saalistaa ravinnokseen muun muassa pienriistaa.

- Siipirikko ei voi juosta jänistä kiinni. Muutaman viikon lintu olisi sinnitellyt, mutta sitten se olisi nääntynyt. Edessä olisi ollut hidas ja tuskainen kuolema, Hartikainen ennustaa.

Siipirikko ei voi juosta jänistä kiinni. Muutaman viikon lintu olisi sinnitellyt, mutta sitten se olisi nääntynyt.

Juha Hartikainen

Tiistain vastaisena yönä lintua hoidettiin Joensuussa eläinlääkäri Jussi Hyvösen ja kahden muun lääkärin voimin. Lintu rauhoitettiin ja se sai siipeensä lastan. Nyt eläin on herännyt ja se saa tabletteina antibiootteja ja kipulääkettä. Hartikainen toivoo, että lintu antaa lastan olla siivessä rauhassa eikä rimpuile.

- On täysi arvoitus, tuleeko linnusta vielä lentäjää. Ja millainen lentäjä – luonnossa lentäjä vai eläintarhassa lentäjä, Hartikainen aprikoi.

Lintu voidaan siis vapauttaa luontoon tai se voidaan sijoittaa eläintarhaan. Jos siipi ei korjaannu ja linnun olo jää kivuliaaksi, eläin lopetetaan. Joka tapauksessa eläin on hoidossa Hartikaisella kuukausia.

Maakotkia on Suomessa arviolta 400 paria. Kantaa on koetettu elvyttää muun muassa rakentamalla tekopesiä. Linnun hoidosta Liperissä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).