1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sähköt poikki, vesi nousee - saaristolaista ei syysmyrsky hetkauta

Raija Lakka on asunut miehensä kanssa Kotkan Haapasaaressa ympäri vuoden jo useita vuosia. Häntä syksyn myräkät eivät pelota ja niihin varaudutaan asianmukaisella tavalla. Ei ole tavatonta, että sähköt katkeavat tunneiksi - pahimmillaan sähkökatko on kestänyt puolitoista vuorokautta.

luonto
Stormy waves in October 2011
Antti Heikinmatti / Yle

Maanantaina Etelä-Suomessa varauduttiin kovaan syysmyrskyyn. Eritoten Suomenlahdelle ennusteltiin hurjia tuulia. Kotkan Haapasaaressa ympäri vuoden asuva Raija Lakka varautui miehensä kanssa myrskyyn tutuiksi tulleilla tavoilla.

- Tarkistimme, että öljylämmittimessä riittää öljyä ja radioon laitettiin paristot. Ja vene käytiin kiinnittämässä tiukemmin rantaan. Ei siinä oikein muuta.

Saaristossa on totuttu siihen, että myrskyllä sähköt saattavat katketa.

- Toissa jouluna oli kunnon myrsky ja silloin meillä oli sähköt poikki jopa 35 tuntia. Joskus se on vähän hankalaa, mutta se on tällaista saaren arkea, toteaa Lakka.

Raija Lakka muistelee myös muutama vuosi sitten ollutta myrskyä, jonka takia vesi nousi saaressa todella korkealle.

- Emme olleet saaressa pahimpaan aikaan vaan tulimme paikalle seuraavana päivänä. Vesi oli vielä silloinkin tosi korkealla. Ja kun vesi laski, saari oli todella kamalan näköinen. Joka paikka oli täynnä rojua.

Haapasaari sijaitsee Suomenlahdella reilun kahdenkymmenen kilometrin päästä Kotkasta. Kun tuuli tuivertaa, laineet lyövät ja ympärillä on vain kourallinen ihmisiä, tilanne saattaisi olla jopa pelottava. Raija Lakkaa ei pelota.

- Mikä täällä pelottaisi, hän kysyy ihmeissään.

Kun myrsky lähenee, haapasaarelaiset eivät pidä minkäänlaista hätäkokousta. Naapureiden kanssa tilanteeseen varaudutaan arkisilla asioilla. Esimerkiksi maanantaina Lakat pohtivat ruokaa.

- Naapuri oli luvannut savustaa meille kalan. Totesimme yhdessä, että siirretään se seuraavalle päivälle.

Lue seuraavaksi