Hyppää sisältöön

Radiomuisto: Mustajärven Pate pelkäsi pienenä radiota

Popedan keulakuva, laulaja Pate Mustajärvi pelkäsi pienenä olla radion lähellä, koska radiostahan tuli radioaktiivisuutta. Laulaja ei itse moista muista, mutta niin äiti on kertonut.

Pate Mustajärvi

Pate Mustajärvi aloittaa radiomuistelunsa varhaisimmista itse muistamistaan muistoista eli kuunnelmista.

– Muistan kun me asuttiin huone ja keittiö ja kellarikerroksessa oli yks huone ja sauna. Meitä asu siellä seitsemän henkee. Sellasessa pikkumökissä, kun sitä isompaa taloa sitten rakennettiin, aloittaa Mustajärvi.

Sä sait ite kuvitella ja nähdä sen maailman, mikä siellä kuunnelmassa oli.

Pate Mustajärvi

Tämä seitsemän hengen "lössi" kokoontui yhdessä radion ja kuunnelmien äärelle.

– Se on varmaan osaltaan munkin mielikuvitustani ruokkinu ja tehny hyvää. Sä sait ite kuvitella ja nähdä sen maailman, mikä siellä kuunnelmassa oli. Ne oli todella hienoja, huokailee Mustajärvi kuunnelmista.

Kun aika kului ja Mustajärvestä itsestäänkin tuli perheellinen, jäivät kuunnelmat vähitellen, vaikka niin ei ollut tarkoitus.

Mimmin kanssa peiton alla

Kuunnelmien lisäksi Mustajärveä kiinnosti musiikki. Ja tietenkin myös Radio Luxembourg.

Mää pelkäsin sitä rarioo, että sieltä tulee radioaktiivisuutta.

Pate Mustajärvi

– Yöllä mimmin kanssa peiton alla haettiin Radio Luxembourgia kotihipoissa, jos johonkin nurkkaan päästiin vähän muilta piiloon, niin se oli uskomaton maailma sekin. Sekä se Radio Luxembourg että se mimmi, Mustajärvi hörähtää nauruun.

Radioon liitty Mustajärvellä hieman pelottaviakin muistoja. Tosin ei mies niitä itse muista, mutta äiti on kertonut.

– Mä yhessä vaiheessa pelkäsin rarioo ihan helvetisti. En uskaltanut mennä sen lähelle. Mää pelkäsin sitä rarioo, että sieltä tulee radioaktiivisuutta. Sillon on varmaan ollut uutisissa paljon sitä 60-luvun alun touhua.

Se uutinen pysäytti

– Sit kerran mä lähdin kouluun. Mä olin ulko-ovella ja meidän Salora oli päällä. Yhtäkkiä keskeytettiin joku ohjelma ja kerrottiin, että Jimi Hendrix on kuollut. Siihen pysähtyi todella hetkeks aikaa. Se oli oikeastaan ensimmäinen kerta, ettei voinut uskoo.

Sit se yhtäkkiä tuli radiosta, ja tuli se B-puoli, juuri tämä Mönkiäislaulu.

Pate Mustajärvi

Tietenkin Pate Mustajärvi muistaa erittäin tarkkaan myös sen, milloin oma levy soi radiossa ensimmäistä kertaa.

– Istuttiin, kuinka ollakaan, Ikurissa ja meillä oli matkarario siinä pikkumökin rappusilla. Iso talo oli jo, ja sen autotallissa oli meidän kamat ja siä treenattiin tietysti koko ajan. Me oltiin tehty eka sinkku. Hei mies oli A-puoli ja Mönkiäislaulu oli B-puoli. Siinä pihassa oli mun naapurista Nurmen Keijo, nyt edesmenny lapsuudenystäväni, sitten siinä oli hänen äitinsä, minä, Mikkosen Arvo, olikohan Peltosen Hannu ja tämmöisiä ihmisiä siinä. Sit se yhtäkkiä tuli radiosta, ja tuli se B-puoli, juuri tämä Mönkiäislaulu.

– Se oli täysin mykistävää. Ei sitä voinut oikein käsittää. Ja muistan, kun Nurmen Laila siinä sitten sano vielä, että nytte sitte Paulista on tullut rariotähti!

.
.