1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nottinghamin uumenissa piirretään karttaa Robin Hoodin tyrmästä ja muusta luolastosta

Kaupungin alla on laaja luolasto, jota alettiin kaivaa 500-luvulla. Yhdessä luolassa on pubi, toisessa ravintola, mutta osaan ei ole enää pääsyä. Laserskannerin on nyt määrä antaa luolista tarkka kuva.

Kuva: Trent & Peak Archaeology / The University of Nottingham

Nottinghamin kaupungissa Keski-Englannissa laaditaan yksityiskohtaista karttaa kaupungin alle kaivetuista luolista, joissa legendan mukaan sijaitsi maailmankuulun kapinallisen Robin Hoodin vankityrmä.

Maan sisään ei kaivauduta, vaan kartoittajat käyttävät kolmiulotteisia kuvia piirtävää laserskanneria. Se ampuu lasersäteitä, jotka kimpoavat kovasta pinnasta takaisin mittalaitteeseen. Säteen paluuajasta on laskettavissa etäisyys. Skannerin ampumatiheyden ja kiertoliikkeen ansiosta luolasta saadaan lähes täydellinen kolmiulotteinen kartta.

Vanhimmat luolat ovat peräisin puolentoista tuhannen vuoden takaa. Tuolloin alueen saksilaiset asuttajat alkoivat kovertaa kammioita hiekkakiveen, joka oli tarkoitukseen oivallista: toisaalta helppoa kaivaa vähäisilläkin välineillä, toisaalta rakenteeltaan sellaista, ettei se luhistu, vaikka päälle rakennettaisiin asumuksia.

Vähitellen alueelle kasvoi Snotengahamin kaupunki, nykyinen Nottingham, ja luolat jäivät sen alle. Etenkin 1600- ja 1700-luvuilla luolia kaivettiin talojen kellaritiloiksi.

Miltei 500 luolaa on yhä olemassa

Historiansa aikana luolat ovat palvelleet muun muassa mallasvarastoina, vesisäiliöinä, viini- ja olutkellareina, vankiselleinä ja kaatopaikkoina. Köyhät ovat myös asuneet niissä. 1500-luvulta on säästynyt tieto luolien nimityksestäkin: niitä kutsuttiin kerjäläiskoloiksi. 

Toisen maailmansodan aikana luolia käytettiin pommisuojina. Siihen tarkoitukseen kaivettiin uusiakin luolia, ja samalla saatiin täytettä hiekkasäkkeihin, joilla suojeltiin rakennuksia pommituhoilta.  

Monet luolista ovat tuhoutuneet viime vuosisatojen rakennustöissä. Luolia on myös täytetty tai suuaukot on tukittu. Osa on romahtanut omia aikojaan.

Arkeologien mukaan lähes 500 on kuitenkin edelleen jäljellä. Osa on edelleen aktiivisessa käytössä muun muassa ravintolana ja pubina. Moniin ei kuitenkaan ole pääsyä, eikä niistä ole selvää käsitystä, mikä nyt aiotaan korjata.

Kahden ja puolen vuoden mittaiseksi suunniteltuun projektiin osallistuvat Trentin ja Peakin arkeologisen säätiön lisäksi muun muassa Nottinghamin yliopisto ja Englannin kulttuuriperintöä vaaliva English Heritage -järjestö. Työn perustana on geologinen kartoitus (siirryt toiseen palveluun)1980-luvun lopulta. Lisäksi kaupunkilaisia on kutsuttu ilmoittamaan omalla tontillaan olevista luolista.