Unkarissa asunnottomat häädetään pääkaupungin kaduilta

Taustalla on maan hallituksen linjaus. Sitä on arvosteltu kovin sanoin. Asunnottomien pelätään joutuvan talven armoille.

Ulkomaat
Asunnoton Budapestissä.
Risto Majaniemi / Yle

Budapest aikoo häätää asunnottomat kaupungin keskustasta. Unkarin oikeistopopulistinen hallitus on säätänyt asiasta lain, jonka nojalla pääkaupunki on kieltänyt asunnottomien oleilun Budapestin historiallisessa keskustassa, muun muassa metroasemilla. Asunnottomien järjestö pelkää asunnottomien joutuvan taivasalle talven armoille.

Lászlo Albóth on yksi Budapestin noin 10 000 asunnottomasta. Hän on asunut pääkaupungin kaduilla viimeiset neljä vuotta vakiopaikkanaan keskustan metroasema. Albóth kertoo päätyneensä kadulle sen jälkeen, kun hänen perheensä jätti hänet. Albóth sanoo tyytyvänsä siihen mitä luoja hänelle suo, koska on jo vanha. Eikä mies juuri perusta uusista laeista. Hän on kiitollinen kaikesta avusta jota saa.

Uusi kaupungin määräys tuli voimaan lokakuun puolessa välissä ja viikkoa myöhemmin Albóth ja kumppanit saivat olla rauhassa metroaseman lämmössä. Myös sää on lokakuussa yhä melko lämmin.

Häätämisen taustalla hallituksen linjaus

Kaupungin päätös häätää asunnottomat pois silmistä ja kieltää asumisluonteinen oleskelu kaupungin keskustassa on herättänyt laajaa huomiota sekä Unkarissa että laajemmin EU-maissa. Oleskelukielto perustuu maan oikeistopopulistisen hallituksen tekemään lakiuudistukseen.

Hallituksen linjaa on kritisoitu vahvasti. Asunnottomien järjestöissä odotellaan, miten kieltoa aletaan panna käytäntöön.

- Kaupunki ei pidä huolta kodittomista eikä ymmärrä heitä. Kodittomia kohdellaan kuin rikollisia ja vaarallisia ihmisiä. Kielto ajaa ihmiset kaupungin laitamille ja jopa metsiin. Talvella elämä siellä on todella kovaa, eikä heillä ole ketään lähellä huolehtimassa heistä, sanoo asunnottomien järjestön johtaja Bertalanné Lakatos.

Hänen mukaansa kodittomien ajaminen pois kaupungista voi johtaa heidän joutumiseensa taivasalle talvella. Ja tämä voi tietää kuolemantapauksia.

"Ongelma vain siirtyy muualle"

Asunnottomia auttavan Menhely-järjestön yömajan edessä on pitkä jono jo tuntia ennen sen aukeamista illalla. Sateinen kolea syyspäivä on saanut asunnottomat etsimään suojaa.

Miehet pääsevät sisään, vanhimmat ensiksi. He saavat pyyhkeet, palan pari leipää, lämmintä teetä, lääkkeitä ja lämpimän yösijan. Joukossa on useita vakituisia asiakkaita. Talven lähetessä tungos Budapestin yömajoihin kasvaa.

- Kaupungin kielto ei ole mikään ratkaisu kodittomuuteen. Se vain siirtää ongelman toisaalle, toteaa Menhelyn johtaja Zoltán Aknai.

Asuntolan miehet ovat tyytyväisiä juodessaan lämmintä teetä ja katsoessaan tv:n iltauutisia yömajan suojissa. Päihtyneenä ei yömajaan pääse sisälle, vaan on odotettava selviämistä. Miesten joukossa on useita nuoria työikäisiä. Monen asunnottomuuden taustalla on avioero ja sen myötä velkaantuminen ja asunnon menettäminen. Kaikille halukkaille ei tänäkään iltana löydy Menhelystä tilaa – vanha kanta-asiakas jää yömajan ulkopuolelle sateeseen.

- Onneksi kello on vielä vähän ja mies todennäköisesti löytää paikan muualta, yömajan sosiaalityöntekijä Adrienn Varga huokaa haikeana.

Sosiaalityöntekijästä tuntuu luonnollisesti pahalta, kun joutuu sanomaan ei. – Ja tämä vain lisääntyy talven tullessa, hän jatkaa.

Asunnottomuus ei ole vähentynyt Unkarissa 1990-luvulta.

Risto Majaniemi, Budapest